Velikonoční kuře
105 min.
Ingredience
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaKmín drcený
- 80gramůMáslo čerstvé
- 160gramůSlanina vepřová
- 2decilitryVoda pitná
- 500gramůBrambory vařené
- 400gramůKompot broskvový
- 1kilogramKuře
- Nádivka
- 5kusůRohlíky bílé
- 1,25decilitryMléko plnotučné
- 4kusyVejce slepičí
- 200gramůUzené maso vařené
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžícePažitka
- 3lžíceKopřiva
- 1lžícePampeliškové listy
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
812 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
55 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
4 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme nádivku. Rohlíky pokrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem s 2 rozšlehanými žloutky a 2 celými vejci. Vařené uzené maso pokrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme na malé kostičky. Česnek posekáme nadrobno. V pánvi na másle cibuli s česnekem zpěníme, přidáme maso, promícháme a krátce vše osmažíme. Ze 2 bílků vyšleháme tuhý sníh. Petrželku, pažitku, kopřivy a pampeliškové listy omyjeme pod tekoucí vodou, vodu setřepeme, bylinky drobně posekáme a přidáme k rohlíkům. Přidáme sůl, pepř, cibuli s masem, vše promícháme a zapracujeme sníh z bílků.
- 2Očištěné, omyté kuře osušíme a vykostíme. Z kuřete bez kostí nám vznikne velký plát masa, který z obou stran osolíme a posypeme drceným kmínem. Celou plochu masa pokryjeme plátky slaniny (80 g), na ně navrstvíme nádivku a okraje masa spojíme tak, že je zašijeme. Vznikne nám "tunel".
- 3Kuře dáme do pekáče, ve kterém jsme si na dno rozložili zbylé plátky slaniny. Okolo kuřete rozložíme nakrájené máslo, přilijeme vodu a kuře dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 1 hodinu dozlatova. Během pečení kuře poléváme výpekem.
- 4Upečené kuře zbavíme nití, nakrájíme ho na porce a podáváme s vařenými brambory a broskvovým kompotem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 17. 4. 2016
Velikonoční kuře
Vždycky na jaře se na první kopřivy a jiné bylinky moc těším a cpu je, kam se dá 😁 Místo pampeliškových lístků jsem použila medvědí česnek. Recept je poměrně pracný i časově náročný, ale určitě se to vyplatí. Takto naplněné a upečené kuře je chutné nejen teplé, ale i studené. Teplé jsem podávala s okurkovým salátem a bramborovými knedlíky. Palec nahoru 🙂