Zvěřinový vývar s čočkou a švestkami
160 min.
Ingredience
- Zvěřinový bujon
- 200gramůCeler bulvový
- 3kusyCibule
- 2kusyHřebíček
- 600gramůJelení maso
- 500gramůKosti srnčí
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžičkaPepř černý celý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 40gramůPetržel - nať
- 0,5litrVíno červené
- 1,5litryVoda pitná
- 30gramůZázvor celý
- 2kusyJalovec
- 40gramůCeler - nať
- 200gramůMrkev kořen
- 200gramůČočka jedlá
- 3kusyCibule
- 150gramůŠvestky sušené
- 200gramůLilek
- 1lžičkaRozmarýn čerstvý
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1lžičkaSůl
- 4krajíceChléb toastový
- 25gramůČesnekové máslo
- 2kusyČesnek
- 4lžíceSemínka slunečnicová loupaná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
739 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
19 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
25 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Čočku přebereme, promyjeme a den předem ji namočíme do studené vody.
- 2Druhý den čočku slijeme. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme na kostičky, sušené švestky omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupaný lilek pokrájíme na kostičky. V pánvi nasucho opražíme slunečnicová semínka. Opláchnutý čerstvý rozmarýn pokrájíme nadrobno.
- 3V hrnci si na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme k ní čočku, lilek a švestky.
- 4Promícháme a dusíme pod pokličkou 5-7 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, dochutíme mletým barevným pepřem, solí a pomalu vaříme 15 minut. Když je čočka měkká, zamícháme do polévky rozmarýn. Do talířů dáme po 1 lžíci slunečnicová semínka, zalijeme polévkou a podáváme.
- 5K této čočkové polévce podáváme opečený chléb (v toustovači), který potřeme česnekovým máslem.
- 6Zvěřinový bujon [28678]:
- 7Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- 8Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- 9V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- 10Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- 11Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.