Lasagne

Lasagne jsou italské těstoviny v podobě širokých plátků a stejným slovem se označují i z nich připravovaná jídla. První recept na lasagne údajně vznikl v Neapoli a u tradičních lasagní se střídá vrstva těstovin, bešamelové omáčka a maso. Do lasagní se ale může přidávat i mnoho dalších ingrediencí - ricotta nebo mozzarella, zelenina i houby. Lasagne se vždy zapékají v troubě. 

Lasagne plněné masem

V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme drobně pokrájenou cibuli, občas zamícháme a smažíme 5 minut na mírném ohni, až je cibule měkká. Vložíme mleté hovězí a pokrájený česnek. Smažíme na mírném ohni 10 minut, mícháme a vařečkou oddělujeme kousky masa. Přisypeme bylinky a dle chuti osolíme a opepříme. Přilijeme polovinu vývaru, pánev přikryjeme a dusíme 25 minut. Občas zamícháme a postupně, jak se tekutina vyvařuje, přiléváme zbývající vývar. Poté vyndáme do mísy a necháme vychladnout. Mezitím zhotovíme rajskou omáčku. Ve větší pánvi zahřejeme olej, vložíme nadrobno pokrájenou zeleninu a prolisovaný česnek. Často mícháme a smažíme při střední teplotě 10 minut. Poté vložíme nakrájená rajčata. Prázdnou konzervu naplníme vodou a přilijeme do pánve. Přimícháme bylinky a dle chuti osolíme a opepříme. Uvedeme do varu, snížíme teplotu, pánev přikryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 30 minut. Občas zamícháme. Hotovou rajskou omáčku rozmixujeme v kuchyňském robotu. K mletému masu přidáme vejce, vařenou šunku, strouhanku a 90 g nastrouhaného parmezánu. Promícháme, podle potřeby dochutíme. Trochu rajské omáčky nalijeme do zapékací mísy. Lasagne potřeme masovou směsí a rozložíme je do zapékací mísy. Omáčkou je přelijeme. Troubu zahřejeme na 190 stupňů. Připravíme si bílou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Poté postupně přiléváme horké mléko. Po každém přilití vznikající omáčku důkladně zamícháme šlehací metlou. Uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme, až je omáčka jemná a hustá. Dle chuti nasypeme nastrouhaný muškátový oříšek. Mírně osolíme a opepříme. Opět zamícháme a odstavíme z plotny. Plněné lasagne zalijeme bílou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut, až se těstoviny zdají být měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát.
Zobrazit recept

Lasagne s kuřecím masem a žampiony

Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno. Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na malé kousky. Konzervovaná rajčata necháme okapat a nakrájíme je na kousky. Šunku rozkrájíme nadrobno. Kuřecí játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. V nízkém hrnci z másla a mouky připravíme světlou jíšku, do které přimícháme mléko, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí a bešamelovou omáčku za občasného míchání 5 minut povaříme. V hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání v něm osmažíme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a kousky žampionů. Pak přidáme mleté kuřecí maso, nakrájená játra a šunku a vše mícháme a opékáme ještě přibližně 10 minut. Do směsi pak přidáme nakrájená rajčata, přilijeme víno a protlak, opepříme, osolíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou přibližně 30 minut. Zapékací mísu vytřeme olejem a na dno rozložíme plátky lasagní. Na ně rozetřeme vrstvu masové směsi a na ni bešamelovou omáčku. Pak opět dáme plátky lasagní, masovou směs, omáčku a tak pokračujeme do vyčerpání všech surovin. Horní vrstva by měla být bešamelová omáčka, kterou ještě posypeme nastrouhaným parmezánem. Zapékací mísu vložíme do trouby, předehřáté na 190 stupňů a lasagně zapékáme přibližně 35 minut, až mají zlatavou barvu. Pak je rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.
Zobrazit recept

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.