Cukroví a zákusky

Cukroví je menší pečivo, které se připravuje z různých druhů těsta, doplňuje i spojuje mnoha typy náplní a zdobí polevami a dalšími ingrediencemi.

Zákuskem se většinou nazývají menší kousky různých druhů sladkého pečiva – nakrájené dorty a rolády, věnečky, trubičky a další druhy mnoha tvarů a chutí.

 

Kuchařská škola

Cukroví

Cukroví je ve většině případů menší pečivo, které se připravuje z různých druhů těsta.  Upečené se doplňuje i spojuje mnoha typy náplní a zdobí polevami a dalšími ingrediencemi.

Cukroví se nejvíce peče na Vánoce, připravuje se ale i při dalších příležitostech jako je například svatba, významné výročí, Velikonoce nebo třeba i různé rodinné oslavy.

Obrázek

Těsta na cukroví

Cukroví se připravuje z různých druhů těsta a tomu pak samozřejmě odpovídá doba pečení, tvar, chuť, použité náplně a případně i polevy.

Nejčastěji se používá těsto

  • linecké světlé i tmavé
  • křehké
  • piškotové
  • medové
  • sněhové
  • kokosové
  • těsto na vanilkové rohlíčky

Druhy cukroví

Cukroví se peče v závislosti na použitém druhu těsta v mnoha tvarech i chutích. Některé druhy se slepují marmeládou nebo různými krémy, jiné se pouze povrchově zdobí, další jen obalují v cukru…

Nejvíce pečené druhy cukroví

  • vanilkové rohlíčky
  • medvědí tlapky
  • oříškové
  • linecké
  • perníčky
  • zázvorky
  • kokosové
  • sněhové

Obrázek

Základní zásady pro přípravu těsta a pečení cukroví

Na přípravu kvalitního těsta a upečení chutného cukroví, dortů, moučníků a dalších pekařských a cukrářských lahůdek je nutné především používat kvalitní suroviny a také dodržet několik - v podstatě jednoduchých - zásad

  • Při přípravě těsta by měly mít všechny suroviny stejnou - a nejlépe pokojovou - teplotu
  • Těsto je mnohem lépe vyválí a cukroví se z něj dobře tvaruje, kdy ho necháme přes noc odpočinout v lednici
  • Sníh se snadněji vyšlehá, pokud do vaječných bílků přidáme lžičku octa
  • Do marmelády, kterou spojujeme cukroví nebo používáme jako náplň, můžeme přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky
  • Ořechy do ořechové náplně vaříme v mléku nebo ve smetaně a pak náplň zahustíme rozmačkanými piškoty
  • Máslové a ostatní tukové náplně ochutíme kávou nebo kapkou vhodného alkoholu

Zdobení a konečná úprava cukroví

Upečené cukroví se ve většině případů na povrchu ještě polévá různými polevami, potírá krémy a také zdobí. Tyto konečné úpravy mu dodávají nejen další chuť, ale i správný vzhled.

  • Lesklé cukroví získáme, když ho ihned po upečení ještě horké potřeme oslazeným mlékem, ve kterém jsme rozmíchali trochu škrobové moučky. Postup se využívá například i u perníčků, které jsou určené nejen ke konzumaci, ale i jako dekorační
  • Hoblinky z čokolády se snadno a rychle vytvoří obyčejnou škrabkou na brambory. Pokud chceme mít hobliny větší, tak čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme ji na hladké desce ztuhnout a pak shora hobliny seškrabujeme.
  • Různé tvary z čokolády získáme, když ji rozpuštěnou necháme téct na pečící papír a přitom tvoříme spirály, kolečka a jiné tvary. Vrstva čokolády ale nesmí být moc silná. Papír s čokoládovými tvary pak dáme přibližně na 15 minut do mrazáku.

Cukroví i zákusky velmi dobře vypadají naaranžované a servírované na víceposchoďových mísách nebo talířích, nazývaných etažer.

Obrázek

Využijte všechny suroviny!

Všechno cukroví se vždy úplně ideálně nepovede, ale i rozlámané kousky se dají spotřebovat. Vložíme je do mixéru, přidáme k nim marmeládu, šlehačku, trochu rumu a vše dobře rozmixujeme. Ze směsi potom vytvarujeme malé kuličky, které napíchneme na ozdobná párátka, obalíme v čokoládové polevě a kokosu a máme další vynikající, rychlé  a vzhledově velmi zajímavé nepečené cukroví.

Různé druhy cukroví si můžete upéct podle našich videoreceptů.

Obrázek

Zákusky

Zákuskem se většinou nazývají menší kousky různých druhů sladkého pečiva – nakrájené dorty a rolády, věnečky, trubičky a další druhy mnoha tvarů a chutí.

Obrázek

V domácím pečení se nevyplatí jednorázově péct více druhů moučníků a pak je dělit na zákusky, proto se většinou kupují v cukrárnách. Pokud se více druhů peče doma, pak je to hlavně při různých slavnostních příležitostech, jako je třeba svatba, významná jubilea nebo větší rodinné oslavy.

V současné době jsou už i kupované zákusky poměrně kvalitní, ale také dražší. I když se úroveň pekařské a cukrářské profesionální výroby významně zlepšila, přesto je potřeba stále dobře vybírat. Pozor si dejte především u šlehačky, v mnoha případech se stále používá ne tolik chutná šlehačka ze sprejů.

Obrázek  

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.