Mazanec, beránek

Mazanec – bochánek se peče nejvíce na Velikonoce. Používá se na něj sladké kynuté těsto, z kterého se peče i vánočka.Tradičním velikonočním pečivem je také beránek, který se peče nejčastěji s piškotového těsta.

Kuchařská škola

Mazanec – bochánek

Mazanec, kterému se také říká bochánek, se peče nejvíce na Velikonoce. Používá se na něj sladké kynuté těsto, z kterého se peče i vánočka.

Obrázek

Velikonoční mazanec – bochánek - se tradičně pekl na Bílou sobotu. Podle toho, pro koho byl určen, se v minulosti lišilo jeho složení – pro čeledíny se pekl z obyčejného těsta, pro návštěvy se do těsta přidávaly rozinky a povrch se zdobil mandlemi.

V současné době se mimo rozinek a mandlí do těsta přidává například i kandované ovoce. Na horní části se před pečením těsto nakrojí do kříže a posype se nasekanými mandlemi.

Nejstarší recepty na mazance a bochánky jsou z 15. století. V té době se do těsta nepřidával tehdy velmi drahý cukr, ale jen sladká smetana. V majetnějších rodinách se přimíchával i sladký tvaroh a koření, nejčastěji šafrán a hřebíček.

Videorecept na mazanec

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek je tradičním velikonočním sladkým pečivem. Velikonoční beránek se peče ze sladkého těsta, většinou piškotového, do kterého se přidávají rozinky, kousky sladké želatiny nebo i kandované ovoce.

Obrázek

 

Upečený beránek se často povrchově upravuje čokoládovoupolevou. K pečení se využívá forma na velikonočního beránka. V současnosti se formy vyrábí v různých velikostech z mnoha materiálů.

Beránek se začal péct jako symbol Velikonoc a skopového masa, které se v minulosti velmi často konzumovalo po skončení půstu, protože i v Bibli je pečeně z beránka jako obřadní jídlo před odchodem Židů z Egypta. Sladký beránek se v minulých dobách pekl nejdříve v chudších rodinách jako připomínka skopové pečeně, později se zvyk rozšířil vzhledem k  nedostatku skopového masa.

Videorecept na beránka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.