Vafle

Vafle se připravují z kynutého i nekynutého těsta, které se peče mezi dvěma rozehřátými plotnami ve vaflovači. Upečené se ochucují šlehačkou, ovocem, marmeládou, zmrzlinou a dalšími ingrediencemi. Vafle mají původ v Belgii a ve Francii.

Kuchařská škola

Vafle mají původ v Belgii a ve Francii. Připravují se z kynutého i nekynutého těsta, které se peče mezi dvěma rozehřátými plotnami ve vaflovači.Pečící pltny vaflovače mohou mít různé tvary - nejčastěji jsou čtvercové, obdélníkové, kulaté a ve tvaru sdrce.

Vafle se podobně jako třeba palačinky mohou konzumovat samotné, případně potřené různými pochutinami.

Obrázek

Na dochucení se nejčastěji používá

Používají se i různé druhy ovoce.

Základní recept na rychlé vaflové těsto

Suroviny

  • 150 mililitrů mléka
  • 3 ks vejce
  • 7 lžic rostlinného oleje
  • 175 gramů hladké mouky
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli

Postup

V míse smícháme všechny suché ingredience.

Vaječné bílky oddělíme od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh.

Do mísy k suchým surovinám přimícháme olej, mléko a žloutky, vše šleháme až je těsto zcela hladké. Pak se přimíchají ušlehané bílky.

Těsto se nalije na spodní plotnu rozehřátého vaflovače a přiklopí se horní část. Vafle je upečená přibližně za 5 až 7 minut.

Obrázek

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.