Vafle
Vafle se připravují z kynutého i nekynutého těsta, které se peče mezi dvěma rozehřátými plotnami ve vaflovači. Upečené se ochucují šlehačkou, ovocem, marmeládou, zmrzlinou a dalšími ingrediencemi. Vafle mají původ v Belgii a ve Francii.
Kuchařská škola
Vafle mají původ v Belgii a ve Francii. Připravují se z kynutého i nekynutého těsta, které se peče mezi dvěma rozehřátými plotnami ve vaflovači.Pečící pltny vaflovače mohou mít různé tvary - nejčastěji jsou čtvercové, obdélníkové, kulaté a ve tvaru sdrce.
Vafle se podobně jako třeba palačinky mohou konzumovat samotné, případně potřené různými pochutinami.
Na dochucení se nejčastěji používá
Používají se i různé druhy ovoce.
Základní recept na rychlé vaflové těsto
Suroviny
- 150 mililitrů mléka
- 3 ks vejce
- 7 lžic rostlinného oleje
- 175 gramů hladké mouky
- 1 lžíce cukru krystal
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
Postup
V míse smícháme všechny suché ingredience.
Vaječné bílky oddělíme od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh.
Do mísy k suchým surovinám přimícháme olej, mléko a žloutky, vše šleháme až je těsto zcela hladké. Pak se přimíchají ušlehané bílky.
Těsto se nalije na spodní plotnu rozehřátého vaflovače a přiklopí se horní část. Vafle je upečená přibližně za 5 až 7 minut.