Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky
145 min.
Ingredience
- Morkové knedlíčky do polévky [30361]
- 1kusCibule
- 1špetkaChilli koření mleté
- 0,5lžíceMajoránka
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMorek
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2lžíceStrouhanka
- 1lžičkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 3kusyČesnek
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaLibeček
- 100gramůMrkev kořen
- 250gramůCeler bulvový
- 200gramůPetržel kořen
- 200gramůBrambory
- 2lžíceMáslo bylinkové
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 3lžíceSherry brandy
- 1lžícePažitka
- 100gramůKvěták
- 200gramůRomanesco
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
762 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
40 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
17 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel, pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky.
- 2Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky.
- 3V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořeněnou zeleninu. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory a pomalu vaříme 6-8 minut. Opatrně vhodíme morkové knedlíčky, které vaříme 1-2 minuty.
- 4Polévku dochutíme solí, pepřem, 3 lžícemi Sherry brandy, přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme.
- 5Zeleninový bujon [30258]:
- 6Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 7V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 8Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 9svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 10Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 11Případně dochutíme solí a pepřem.
- 12Morkové knedlíčky do polévky [30361]:
- 13Z uvařených hovězích morkových kostí vytlačíme morek, potřebujeme přibližně 150-200 g morku, který pokrájíme na kousky a vyškvaříme. Vyškvařený tuk přecedíme přes síto do mísy (aby byl bez kostí) a necháme mírně vychladnout.
- 14Pak přimícháme máslo, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, utřený česnek se solí, pepř, majoránku, vejce a hladkou mouku, sůl a černý pepř a špetku chilli.
- 15Směs dobře promícháme vidličkou a zapracujeme strouhanku.
- 16Směs musí mít téměř tuhou konzistenci - vždy při zavařování knedlíčků, vytvoříme "zkušební". Pokud zkušební knedlíček vhodíme do vařící polévky (nebo čisté vařící vody), musí se potopit a pak přibližně za 1 minutu vyplavat. Při rozváření přimícháme trochu hladké mouky.
- 17Morkové knedlíčky můžeme zavářet do polévek i společně s nudlemi.
- 18Hotové knedlíčky můžeme zamrazit.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.