Řežábek
70 min.
Ingredience
- 7kusůVejce slepičí
- 30gramůDroždí
- 400gramůVepřová uzená plec
- 0,3lžičkaŘebříček
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaKopřiva
- 1lžičkaPetržel - nať
- 1lžičkaMouka pšeničná hrubá
- 6kusůRohlíky bílé
- 1decilitrHovězí vývar základní
- 1lžíceTuk
- 200gramůPšeničná krupice
- 4špetkyPepř černý mletý
- 2špetkyNové koření mleté
- 0,5lžičkaMajoránka
- 1decilitrMléko - podmáslí
- 0,3lžičkaLibeček
- 3stroužkyČesnek
- 1lžičkaPažitka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
786 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
32 g
Sacharidy
80 g
Vláknina
5 g
Cukr
854 mg
Postup přípravy
- 1Uvařené uzené maso nakrájíme i s rohlíky na kostičky.
- 2Přidáme vejce, rozetřený česnek, nasekanou nať z pažitky, libečku, petrželky, řebříčku a kopřivy. Okořeníme, osolíme, přidáme vykynutý kvásek z droždí, krupici a dle potřeby trochu mléka a vývaru z uzeného masa.
- 3Zaděláme hustší těsto tak, aby nám v něm stála vařečka a dáme vykynout na teplé místo.
- 4Vykynuté těsto pečeme ve vymaštěném a moukou vysypaném pekáčku v předehřáté troubě.
- 5Řežábek byl tradičním velikonočním pokrmem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 12. 5. 2016
Řežábek
Hodně podobně dělám hlavičku na Velikonoce. Místo hovězího vývaru a mléka dávám vývar z uzeného masa. Tady je ovšem tekutin na toto množství housek a hlavně krupičky směšně malé množství. Dala jsem celkem 0,5 l. Bylinek jsem ala také mnohem víc, máme to tak raději, ale to je na každém. Pepře naopak jen jednu špetku a nového koření též. Raději ochucuji bylinkami. Z důvodu špatného poměru tekutin nemůžu hodnotit kladně.