Slepice zadělávaná s bylinkami
210 min.
Ingredience
- 2kusyŠalotka
- 1stroužekČesnek
- 30gramůMáslo čerstvé
- 100gramůŠťovík
- 50gramůEstragon
- 50gramůKerblík
- 50gramůŘeřicha
- 125mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- Bešamelová omáčka [2846]
- 1kusBobkový list
- 2kusyCibule
- 3kusyHřebíček
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaPepř bílý
- 12lžicSmetana 12% (konzumní)
- 1špetkaSůl
- 420gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 500mililitrůMléko polotučné
- Slepičí bujón [28675]
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 1lžíceLibeček
- 200gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
784 kcal
Bílkoviny
52 g
Tuky
27 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Bešamelová omáčka [2846]:
- 2Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, následně ji rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček i bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
- 3Můžeme omáčku ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
- 5Slepičí bujón [28675]:
- 6Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme, vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme, očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- 7Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě zadělávané slepice.
- 9Šalotky a česnek oloupeme, nasekáme na drobno. V kastrolu rozehřejeme máslo, necháme na něm šalotky i česnek zesklovatět. Šťovík, estragon, řeřichu a kerblík nasekáme na jemno, přidáme k šalotce i česneku, podusíme. Následně podušené bylinky vložíme do připravené bešamelové omáčky, přidáme také nakrájené kousky vařené slepice. V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky. Omáčku už jenom prohřejeme, ale nevaříme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.