Velikonoční tvarohovo-bylinková roláda
80 min.
Ingredience
- Bylinkový krém
- 1lžíceKopřiva
- 1lžícePampeliškové listy
- 1kusCibulka jarní
- 1lžíceŘeřicha
- 1lžíceČesnek
- 0,5lžícePetržel - nať
- 250gramůTvaroh tučný
- 80gramůMáslo pomazánkové
- 100gramůSýr smetanový tavený 45%
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- Na potření
- Těsto
- 500gramůMouka polohrubá
- 40gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- 4decilitryMléko plnotučné
- 0,5lžičkaSůl
- 80gramůHera
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
748 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
42 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
4 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 1 dl vlažného mléka. Když vzejde kvásek, přidáme k mouce sůl, rozpuštěnou vlahou Heru s máslem (2 lžíce), vejce a pepř. Promícháme, přilijeme mléko a těsto důkladně uhněteme. Zakryjeme ho čistým plátnem a necháme v teple asi 30-40 minut vykynout.
- 2Připravíme si bylinkový krém: omyjeme 1 lžíci listů mladé kopřivy, 2 listy pampelišky (1 lžíce), 1 jarní cibulku, 1 lžíci natě z česneku, řeřichu a petrželku. Setřepeme vodu z bylinek a velmi drobně je pokrájíme a dáme do misky. Do větší mísy dáme měkký tvaroh, pomazánkové máslo, sýr, sůl, bílý pepř a smetanu. Vyšleháme lehký krém, do kterého zamícháme bylinky.
- 3Vykynuté těsto položíme na vál a válečkem ho rozválíme asi na 1,5 cm silnou placku. Potřeme ji rozpuštěným máslem (0,5 lžíce), těsto přeložíme, znovu rozválíme a potřeme máslem (0,5 lžíce). Ještě jednou překlad opakujeme, pak těsto rozválíme na 1 cm vysokou placku. Potřeme ji bylinkovým krémem a těsto stočíme do závinu tak, že nejdříve přehneme konce dovnitř asi 3 cm, pak teprve těsto stočíme. Závin dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.
- 4Dáme ho do předem vyhřáté trouby a při 170°C pečeme přibližně 35-45 minut dozlatova.
- 5Závin necháme mírně vychladnout, pak ho nakrájíme. Podáváme ho teplý i studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.