MilujiVaření.cz Recepty Chod Omáčky Salsy
Salsy Salsa není typická česká omáčka, ale i ona se již v naší kuchyni objevuje a tak recepty na ni nechybí ani zde. Můžete si podle nich připravit například pikantní salsu na maso , ale i další salsy , kterých hlavní ingredience jsou paprika, rajčata nebo chilli. Jejich přípravu podle těchto receptů určitě snadno zvládnete.
Grilovaná kuřecí prsa s česnekovou majonézou Základ pro marinádu připravíme tak, že ve větší misce smícháme víno s olejem, římským kmínem, bobkovým listem, solí a pepřem. Dobře promícháme. Přidáme sušený tymián a semínek zbavenou najemno nasekanou chilli papričku. Opět promícháme.
Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na silnější nudličky. Maso smícháme s marinádou.
Čerstvou pažitku nasekáme najemno, smícháme se strouhankou a prozatím odložíme.
Česnek oloupeme, prolisujeme a rozmixujeme s majonézou, pepřem a solí. Také česnekovou majonézu zatím dáme stranou.
Kousky masa klademe na rošt a grilujeme na grilu předehřátém na nejvyšší stupeň asi 5 minut, dokud maso nezměkne. V průběhu grilování maso obracíme.
Grilované maso obalujeme ve strouhance. Podáváme horké, s miskou ochucené majonézy.
Salsa Tex - Mex Nejprve oloupeme rajčata, která zbavíme semínek a nadrobno nakrájíme, poté nasekáme očištěný česnek a cibuli najemno. Chilli papričku zbavíme semínek a nasekáme, to samé uděláme s paprikou.
V hrnci smícháme připravená rajčata, česnek, cibuli, papriku a chilli papričku. Přidáme vývar, rajčatový protlak a vaříme na mírném ohni, občas nezapomeneme směs důkladně promíchat.
Po 15 minutách hrnec odstavíme a do vzniklé salsy přimícháme nasekanou petrželovou nať, sůl, pepř a cukr. Počkáme, až bude mít salsa pokojovou teplotu a vložíme jí do chladničky, zhruba na 15 minut, poté ihned servírujeme.
Jehněčí kotletky přelité rajčatovým sosem Jako první si troubu nastavíme na grilování, a to na střední stupeň výhřevnosti. Do hrníčku dáme olej, česnek a bazalku, tyto přísady spolu promícháme. Když to máme hotové, pomocí mašlovačky tuto směsku rozetřeme na vedle dobře naklepané kotletky a vložíme na grilovací mřížku tak, aby se mohly zhruba 4-5 minut z obou stran grilovat. Grilovat můžeme do zlatova, abychom měli jistotu, že už jsou právě kotletky hotové.
Zatímco se nám kotletky grilují, připravíme omáčku: v malé mističce promícháme olej, med, hořčici, rajčata a bazalku. Přidáme trošku koření. Vzniklou omáčkou přelijeme právě vytažené ugrilované kotletky z trouby.
Grilované jehněčí kotlety znamenitě chutnají i samotné, ale rajčatová salsa z nich udělá to pravé jídlo. Můžeme je podávat také s novými brambory a zeleným salátem. Cibulka na salsu má být malá, nejlépe červená a nakrájená najemno. S bazalkou je to stejné jako s cibulkou. Rovněž nakrájet najemno.
Omáčka z chilli guajillo Rajčata pokrájíme na čtvrtky, vložíme do pečicí nádoby s paprikami a celými stroužky česneku. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 45-60 minut, až budou rajčata a papriky načernalé.
Papriky vložíme do igelitového sáčku a necháme 20 minut zapařit. Rajčata oloupeme a chilli namočíme na 15 minut do horké vody, až změknou.
Papriky vyndáme ze sáčku a oloupeme, rozřízneme a odstraníme semena a středy, dužinu nakrájíme nahrubo a vložíme do mixéru. Chilli nacháme okapat, odstraníme stopky a semena, nakrájíme nahrubo a přidáme spolu s rajčaty do mixéru. Opečený česnek vymačkáme ze slupky a přidáme do mixéru, přidáme oregano, cukr, vývar a zpracujeme na hladkou pastu.
Směs vlijeme do rendlíku, přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme 10-15 minut, až se omáčka vyvaří na polovinu.
Přendáme do mísy a ihned podáváme. Můžeme nechat vychladit a podávat studené. V lednici vydrží omáčka až týden.
Kukuřičná salsa s kapií Do vařící vody vložíme mražené boby, povaříme 10 minut, scedíme, necháme vychladnout a dáme do misky.
Přidáme nakrájenou cibuli, vlijeme olej, šťávu z 1 ks citrónu, na tenké plátky nakrájené švestky, rozkrájené mandarinky, nasekanou chilli papričku, na nudličky pokrájené avokádo, oloupanou a na tenké proužky nakrájenou hrušku, na malé a tenké kousky krájenou papriku, ocet, nasekaný kopr, podle chuti sůl, pepř, všechny suroviny důkladně promícháme a porcujeme na talíře.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
Z e l e n i n u o č i s t í m e , o m y j e m e a p o k r á j í m e n a d r o b n é k o u s k y .
O l e j r o z p á l í m e a o r e s t u j e m e n a n ě m z e l e n i n u . P ř i k l o p í m e a n e c h á m e d u s i t d o z m ě k n u t í .
P o t o m p ř i d á m e o c e t , s ů l , c u k r a c h i l l i . V a ř í m e d á l e d o z h o u s t n u t í . U v a ř e n ý a j v a r n a l i j e m e d o v y v a ř e n ý c h s k l e n i c , z a v ř e m e v í č k y a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
O m y t á r a j č a t a n a k r á j í m e n a d r o b n é k o s t k y , c i b u l i o l o u p e m e a n a s e k á m e n a j e m n o a p ř i d á m e k r a j č a t ů m .
Č e r s t v é c h i l l i p a p r i č k y z b a v í m e s e m í n e k , o p l á c h n e m e a n a k r á j í m e n a d r o b n o . Z o m y t ý c h a o k a p a n ý c h s t o n k ů k o r i a n d r u o t r h á m e l í s t k y a n a j e m n o n a s e k á m e . C h i l l i p a p r i č k y i k o r i a n d r p ř i d á m e k r a j č a t ů m , d o c h u t í m e s o l í a p e p ř e m a d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e .
D o m í s y s r a j č a t y p ř i l i j e m e a s i 5 0 m l c h l a d n é v o d y a o p ě t p r o m í c h á m e .
S a l s u m ů ž e m e p o d á v a t i h n e d , n e b o j i m ů ž e m e n e c h a t u l e ž e t v c h l a d n i č c e . N e j č a s t ě j i s e p o d á v á s g r i l o v a n ý m m a s e m .
Z á k l a d p r o m a r i n á d u p ř i p r a v í m e t a k , ž e v e v ě t š í m i s c e s m í c h á m e v í n o s o l e j e m , ř í m s k ý m k m í n e m , b o b k o v ý m l i s t e m , s o l í a p e p ř e m . D o b ř e p r o m í c h á m e . P ř i d á m e s u š e n ý t y m i á n a s e m í n e k z b a v e n o u n a j e m n o n a s e k a n o u c h i l l i p a p r i č k u . O p ě t p r o m í c h á m e .
K u ř e c í p r s a o p l á c h n e m e , o s u š í m e a n a k r á j í m e n a s i l n ě j š í n u d l i č k y . M a s o s m í c h á m e s m a r i n á d o u .
Č e r s t v o u p a ž i t k u n a s e k á m e n a j e m n o , s m í c h á m e s e s t r o u h a n k o u a p r o z a t í m o d l o ž í m e .
Č e s n e k o l o u p e m e , p r o l i s u j e m e a r o z m i x u j e m e s m a j o n é z o u , p e p ř e m a s o l í . T a k é č e s n e k o v o u m a j o n é z u z a t í m d á m e s t r a n o u .
K o u s k y m a s a k l a d e m e n a r o š t a g r i l u j e m e n a g r i l u p ř e d e h ř á t é m n a n e j v y š š í s t u p e ň a s i 5 m i n u t , d o k u d m a s o n e z m ě k n e . V p r ů b ě h u g r i l o v á n í m a s o o b r a c í m e .
G r i l o v a n é m a s o o b a l u j e m e v e s t r o u h a n c e . P o d á v á m e h o r k é , s m i s k o u o c h u c e n é m a j o n é z y .
A v o k á d o o l o u p e m e , v y p e c k u j e m e a p o k r á j í m e n a d r o b n é k o s t i č k y , k t e r é r o z m a č k á m e v i d l i č k o u n a k a š i . Š a l o t k u o l o u p e m e a p o k r á j í m e n a d r o b n é k o u s k y .
D u ž i n u z a v o k á d a s m í c h á m e s e š a l o t k o u , p ř i d á m e c i t r o n o v o u a l i m e t k o v o u š ť á v u , c h i l l i a s ů l .
O l o u p a n é s t r o u ž k y č e s n e k u p r o l i s u j e m e a r o z e t ř e m e s e s o l í . P o s t u p n ě p ř i l é v á m e o l i v o v ý o l e j , o c h u t í m e š p e t k o u p e p ř e a c i t r o n o v o u š ť á v o u a d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e .
P o d á v á m e k r y b á m , n e j l é p e s b r a m b o r a m i .
N e j p r v e o l o u p e m e r a j č a t a , k t e r á z b a v í m e s e m í n e k a n a d r o b n o n a k r á j í m e , p o t é n a s e k á m e o č i š t ě n ý č e s n e k a c i b u l i n a j e m n o . C h i l l i p a p r i č k u z b a v í m e s e m í n e k a n a s e k á m e , t o s a m é u d ě l á m e s p a p r i k o u .
V h r n c i s m í c h á m e p ř i p r a v e n á r a j č a t a , č e s n e k , c i b u l i , p a p r i k u a c h i l l i p a p r i č k u . P ř i d á m e v ý v a r , r a j č a t o v ý p r o t l a k a v a ř í m e n a m í r n é m o h n i , o b č a s n e z a p o m e n e m e s m ě s d ů k l a d n ě p r o m í c h a t .
P o 1 5 m i n u t á c h h r n e c o d s t a v í m e a d o v z n i k l é s a l s y p ř i m í c h á m e n a s e k a n o u p e t r ž e l o v o u n a ť , s ů l , p e p ř a c u k r . P o č k á m e , a ž b u d e m í t s a l s a p o k o j o v o u t e p l o t u a v l o ž í m e j í d o c h l a d n i č k y , z h r u b a n a 1 5 m i n u t , p o t é i h n e d s e r v í r u j e m e .
J a k o p r v n í s i t r o u b u n a s t a v í m e n a g r i l o v á n í , a t o n a s t ř e d n í s t u p e ň v ý h ř e v n o s t i . D o h r n í č k u d á m e o l e j , č e s n e k a b a z a l k u , t y t o p ř í s a d y s p o l u p r o m í c h á m e . K d y ž t o m á m e h o t o v é , p o m o c í m a š l o v a č k y t u t o s m ě s k u r o z e t ř e m e n a v e d l e d o b ř e n a k l e p a n é k o t l e t k y a v l o ž í m e n a g r i l o v a c í m ř í ž k u t a k , a b y s e m o h l y z h r u b a 4 - 5 m i n u t z o b o u s t r a n g r i l o v a t . G r i l o v a t m ů ž e m e d o z l a t o v a , a b y c h o m m ě l i j i s t o t u , ž e u ž j s o u p r á v ě k o t l e t k y h o t o v é .
Z a t í m c o s e n á m k o t l e t k y g r i l u j í , p ř i p r a v í m e o m á č k u : v m a l é m i s t i č c e p r o m í c h á m e o l e j , m e d , h o ř č i c i , r a j č a t a a b a z a l k u . P ř i d á m e t r o š k u k o ř e n í . V z n i k l o u o m á č k o u p ř e l i j e m e p r á v ě v y t a ž e n é u g r i l o v a n é k o t l e t k y z t r o u b y .
G r i l o v a n é j e h n ě č í k o t l e t y z n a m e n i t ě c h u t n a j í i s a m o t n é , a l e r a j č a t o v á s a l s a z n i c h u d ě l á t o p r a v é j í d l o . M ů ž e m e j e p o d á v a t t a k é s n o v ý m i b r a m b o r y a z e l e n ý m s a l á t e m . C i b u l k a n a s a l s u m á b ý t m a l á , n e j l é p e č e r v e n á a n a k r á j e n á n a j e m n o . S b a z a l k o u j e t o s t e j n é j a k o s c i b u l k o u . R o v n ě ž n a k r á j e t n a j e m n o .
R a j č a t a p o k r á j í m e n a č t v r t k y , v l o ž í m e d o p e č i c í n á d o b y s p a p r i k a m i a c e l ý m i s t r o u ž k y č e s n e k u . P e č e m e v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě n a 2 0 0 ° C a s i 4 5 - 6 0 m i n u t , a ž b u d o u r a j č a t a a p a p r i k y n a č e r n a l é .
P a p r i k y v l o ž í m e d o i g e l i t o v é h o s á č k u a n e c h á m e 2 0 m i n u t z a p a ř i t . R a j č a t a o l o u p e m e a c h i l l i n a m o č í m e n a 1 5 m i n u t d o h o r k é v o d y , a ž z m ě k n o u .
P a p r i k y v y n d á m e z e s á č k u a o l o u p e m e , r o z ř í z n e m e a o d s t r a n í m e s e m e n a a s t ř e d y , d u ž i n u n a k r á j í m e n a h r u b o a v l o ž í m e d o m i x é r u . C h i l l i n a c h á m e o k a p a t , o d s t r a n í m e s t o p k y a s e m e n a , n a k r á j í m e n a h r u b o a p ř i d á m e s p o l u s r a j č a t y d o m i x é r u . O p e č e n ý č e s n e k v y m a č k á m e z e s l u p k y a p ř i d á m e d o m i x é r u , p ř i d á m e o r e g a n o , c u k r , v ý v a r a z p r a c u j e m e n a h l a d k o u p a s t u .
S m ě s v l i j e m e d o r e n d l í k u , p ř i v e d e m e k v a r u , s n í ž í m e t e p l o t u a v a ř í m e 1 0 - 1 5 m i n u t , a ž s e o m á č k a v y v a ř í n a p o l o v i n u .
P ř e n d á m e d o m í s y a i h n e d p o d á v á m e . M ů ž e m e n e c h a t v y c h l a d i t a p o d á v a t s t u d e n é . V l e d n i c i v y d r ž í o m á č k a a ž t ý d e n .
D o v a ř í c í v o d y v l o ž í m e m r a ž e n é b o b y , p o v a ř í m e 1 0 m i n u t , s c e d í m e , n e c h á m e v y c h l a d n o u t a d á m e d o m i s k y .
P ř i d á m e n a k r á j e n o u c i b u l i , v l i j e m e o l e j , š ť á v u z 1 k s c i t r ó n u , n a t e n k é p l á t k y n a k r á j e n é š v e s t k y , r o z k r á j e n é m a n d a r i n k y , n a s e k a n o u c h i l l i p a p r i č k u , n a n u d l i č k y p o k r á j e n é a v o k á d o , o l o u p a n o u a n a t e n k é p r o u ž k y n a k r á j e n o u h r u š k u , n a m a l é a t e n k é k o u s k y k r á j e n o u p a p r i k u , o c e t , n a s e k a n ý k o p r , p o d l e c h u t i s ů l , p e p ř , v š e c h n y s u r o v i n y d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e a p o r c u j e m e n a t a l í ř e .
Z p a p á j i o d s t r a n í m e s e m í n k a a n a s e k á m e j i n a j e m n o . S m í c h á m e s n a s e k a n o u c i b u l í , n a j e m n o p o s e k a n ý m k o r i a n d r e m , r y b í o m á č k o u a c u k r e m . P o k a p e m e l i m e t o v o u š ť á v o u , o c h u t í m e s o l í a p e p ř e m . Z a k r y j e m e a n e c h á m e p ů l h o d i n y o d p o č i n o u t p ř i p o k o j o v é t e p l o t ě .
S a l s u p o d á v á m e c h l a z e n o u n e b o p ř i p o k o j o v é t e p l o t ě k e g r i l o v a n é m u m a s u .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .