Pohankové těstoviny

Těstoviny z pohanky - japonsky soba - mají světle hnědou barvu a někdy se dochucují a přibarvují zeleným čajem nebo kůrou japonského citrónu. Velmi oblíbené jsou studené, servírované na bambusovém prostírání. K studeným těstovinám zaru soba se přidává omáčka cuju, dochucená jarní cibulkou a křenovou pastou wasabi. Soba se také připravují přelité teplým vývarem se sójovou omáčkou, používá se ale i mnoho dalších ingrediencí a možností úprav - tempura, smažené tofu, sardinky, syrový žloutek vajíčka...

V této části najdete mnoho receptů s nudlemi soba a snadnou přípravou i konečnou chutí jídel budete příjemně překvapeni.

 

Studená polévka s hovězím masem a pohankovými nudlemi

Maso propláchneme pod studenou vodou a zbavíme šlach. Česnek a cibuli oloupeme. Očištěné maso přivedeme k varu a dále ho vaříme na mírném ohni asi jednu hodinu. Po této době přidáme k vařícímu se masu cibuli a česnek a vaříme dalších 30 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru a nakrájíme na jemné kousky. Z vychladlého vývaru odstraníme tuk a ve vývaru dobře rozmícháme připravenou kořenící omáčku. Okurku očistíme, podélně ji rozkrojíme a nakrájíme na šikmé plátky a na 20 minut ji dáme do slané vody. Po 20 minutách okurku ze slané vody vyjmeme a osušíme v utěrce. Ředkev oloupeme a nakrájíme na jemné kousky, které necháme 20 minut marinovat ve sladkokyselé marinádě. Hrušku oloupeme a nakrájíme na měsíčky a namočíme ji na 20 minut do cukrové vody. Piniové oříšky oloupeme a osušíme v utěrce. Červenou papriku opláchneme a nakrájíme na jemné proužky. Vejce vložíme do osolené vody a uvaříme natvrdo. Potom vejce oloupeme a rozpůlíme. Nudle uvaříme ve vroucí vodě podle návodu na obalu a uvařené je propláchneme pod tekoucí studenou vodou, vytvarujeme je do tvaru hnízda a necháme okapat. Okapané nudle ve tvaru hnízda přendáme na misky nebo talíře, ozdobíme kousky vařeného masa, okurky, proužky papriky a polovinami vařeného vejce a naaranžované nudle a zeleninu zalijeme studeným vývarem. Podáváme studené. Kořenící omáčka: Suroviny na omáčku dobře promícháme. Marináda na ředkev: V octě dobře rozmícháme mletý červený pepř, sůl a cukr.
Zobrazit recept

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.