MilujiVaření.cz Recepty Příležitost Náboženské Vánoce Vánoční pečivo Štóla
Štóla Vánoční štola je podobně jako vánočka klasický druh vynikajícího chutného vánočního pečiva a v této části najdete recepty , podle kterých si vánoční štolu můžete upéct. Najdete zde různé druhy, které se liší použitými ingrediencemi a také náročností a dobou přípravy. Určitě si z nich ale vyberete podle své chuti a možností.
Vánoční drážďanská štola Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, špetku soli a přilijeme trochu vlažného mléka. Necháme 10 minut kvasit a pak přimícháme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, kardamom, máslo a vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo kynout.
Sušené brusinky naložíme na 30 minut do rumu. Vlašské ořechy s mandlemi nahrubo nasekáme. Brusinky i s ořechy zapracujeme do těsta a těsto necháme dalších 45 minut kynout.
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vyválíme ho na tloušťku 4 cm, po délce je jednou přeložíme tak, aby spodní část těsta trochu přečnívala. Těsto pak ze všech stran ztlačíme do tvaru štoly. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj štolu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 90 minut.
Po upečení štolu vyjmeme a ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.
Rozinky předem namočíme do rumu.
Do mísy vsypeme mouku, vyhloubíme důlek, vsypeme droždí a lžičku cukru. Zalijeme vlažným mlékem a necháme 15 minut stát - droždí zpění. Potom přidáme zbylý cukr, vanilkovou tresť, sůl, koření, vejce a máslo. Vařečkou nebo hnětačem zpracováváme 5 minut dohladka. Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a zapracujeme do něj kandovanou kůru, rozinky a mleté mandle. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník asi 30x25cm. Z jedné delší strany přeložíme ke středu, potom přeložíme z druhé strany přes první překlad a zlehka podélně přimáčkneme, aby vznikl tvar štóly.
Štólu položíme na plech a necháme znovu kynout, až zdvojnásobí objem.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut. Po upečení a vychladnutí štólu silně poprášíme moučkovým cukrem.
Štóla Plech vyložíme pečicím papírem, štólu budeme péci v troubě předehřáté na 240 °C.
Do mísy prosejeme 750 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme 100 ml vlažného mléka, zasypeme 1 lžící cukru, promícháme s trochou mouky a necháme vykynout. Poté přidáme rozehřáté máslo, zbylý cukr, vanilkový cukr, mleté koření, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru. Těsto zpracováme, až je hladké a lesklé. Do těsta přidáme hrozinky (nejlépe na půl sultánky a korintky), drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, umleté oloupané mandle, přikryjeme a dáme na teplo asi 60 minut kynout.
Na pomoučeném vále vykynuté těsto asi 15 minut zpracováváme, až se nelepí a je pružné. Těsto poté rozválíme na placku o průměru asi 30 – 35 cm. Jednu stranu přeložíme přes druhou tři čtvrtiny placky, vznikne typický tvar štóly. Štólu položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout tak dlouho, až těsto zvětší objem asi o polovinu.
Vykynutou štólu vložíme do předehřáté trouby, teplotu hned snížíme na 140 °C a pečeme 50 – 55 minut.
Upečenou štólu potřeme veškerým rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Nejchutnější je ...
Marcipánová štola s opilými brusinkami Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, pak přimícháme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, vejce, žloutky, máslo a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo kynout.
Brusinky naložíme na 30 minut do rumu, pak je promícháme s nahrubo nasekanými mandlemi, pomerančovou kůrou, kousky marcipánu, přidáme moučkový cukr, skořici, mletý hřebíček.
Vykynuté těsto důkladně propracujeme a smícháme s brusinkovo-mandlovou hmotou. Těsto vytvarujeme do tvaru štoly. Plech vyložíme pečícím papírem a štolu na něj položíme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 60 minut.
Po upečení štolu vyjmeme a ještě teplou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
M o u k u n a s y p e m e d o m í s y , u p r o s t ř e d u d ě l á m e d ů l e k , r o z d r o b í m e d o n ě j d r o ž d í , p ř i d á m e l ž i č k u c u k r u , š p e t k u s o l i a p ř i l i j e m e t r o c h u v l a ž n é h o m l é k a . N e c h á m e 1 0 m i n u t k v a s i t a p a k p ř i m í c h á m e z b y t e k m l é k a , c u k r u , v a n i l k o v ý c u k r , c i t r o n o v o u k ů r u , k a r d a m o m , m á s l o a v y p r a c u j e m e t ě s t o . M í s u z a k r y j e m e u t ě r k o u a u l o ž í m e n a t e p l é m í s t o k y n o u t .
S u š e n é b r u s i n k y n a l o ž í m e n a 3 0 m i n u t d o r u m u . V l a š s k é o ř e c h y s m a n d l e m i n a h r u b o n a s e k á m e . B r u s i n k y i s o ř e c h y z a p r a c u j e m e d o t ě s t a a t ě s t o n e c h á m e d a l š í c h 4 5 m i n u t k y n o u t .
T ě s t o v y k l o p í m e n a p o m o u č n ě n ý v á l , v y v á l í m e h o n a t l o u š ť k u 4 c m , p o d é l c e j e j e d n o u p ř e l o ž í m e t a k , a b y s p o d n í č á s t t ě s t a t r o c h u p ř e č n í v a l a . T ě s t o p a k z e v š e c h s t r a n z t l a č í m e d o t v a r u š t o l y . P l e c h v y l o ž í m e p e č í c í m p a p í r e m a p o l o ž í m e n a n ě j š t o l u . T r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 2 0 0 s t u p ň ů C e l s i a a š t o l u p e č e m e a s i 9 0 m i n u t .
P o u p e č e n í š t o l u v y j m e m e a j e š t ě h o r k o u p o t ř e m e r o z p u š t ě n ý m m á s l e m a p o s y p e m e m o u č k o v ý m c u k r e m . P o v y c h l a d n u t í p o d á v á m e .
R o z i n k y p ř e d e m n a m o č í m e d o r u m u .
D o m í s y v s y p e m e m o u k u , v y h l o u b í m e d ů l e k , v s y p e m e d r o ž d í a l ž i č k u c u k r u . Z a l i j e m e v l a ž n ý m m l é k e m a n e c h á m e 1 5 m i n u t s t á t - d r o ž d í z p ě n í . P o t o m p ř i d á m e z b y l ý c u k r , v a n i l k o v o u t r e s ť , s ů l , k o ř e n í , v e j c e a m á s l o . V a ř e č k o u n e b o h n ě t a č e m z p r a c o v á v á m e 5 m i n u t d o h l a d k a . T ě s t o v y k l o p í m e n a p o m o u č e n o u p r a c o v n í d e s k u a z a p r a c u j e m e d o n ě j k a n d o v a n o u k ů r u , r o z i n k y a m l e t é m a n d l e . V r á t í m e d o m í s y , p ř i k r y j e m e u t ě r k o u a n e c h á m e v t e p l e k y n o u t .
V y k y n u t é t ě s t o r o z v á l í m e n a o b d é l n í k a s i 3 0 x 2 5 c m . Z j e d n é d e l š í s t r a n y p ř e l o ž í m e k e s t ř e d u , p o t o m p ř e l o ž í m e z d r u h é s t r a n y p ř e s p r v n í p ř e k l a d a z l e h k a p o d é l n ě p ř i m á č k n e m e , a b y v z n i k l t v a r š t ó l y .
Š t ó l u p o l o ž í m e n a p l e c h a n e c h á m e z n o v u k y n o u t , a ž z d v o j n á s o b í o b j e m .
P e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě a s i 5 0 m i n u t . P o u p e č e n í a v y c h l a d n u t í š t ó l u s i l n ě p o p r á š í m e m o u č k o v ý m c u k r e m .
V e j c e r o z k l e p n e m e a o d d ě l í m e b í l k y o d ž l o u t k ů . M á s l o u t ř e m e v m í s e d o h l a d k a a v m í c h á m e h n ě d ý c u k r . M o u k u s p o j í m e s 5 t i l ž í c e m i o l e j e a v m í c h á m e d o m á s l o v é s m ě s i . P o t é p ř i d á m e ž l o u t k y , p r á š e k d o p e č i v a , s k o ř i c i , m a n d l e n a k r á j e n é n a p l á t k y , k a n d o v a n é o v o c e a k o ň a k . N a z á v ě r v m í c h á m e t u h ý s n í h z b í l k ů a m í s u n a 1 5 m i n u t o d s t a v í m e .
T r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 2 2 0 C .
O l e j e m v y m a ž e m e f o r m u n a b i s k u p s k ý c h l e b í č e k , n a l i j e m e t ě s t o a v l o ž í m e d o t r o u b y . S n í ž í m e t e p l o t u n a 1 8 0 C a p e č e m e 4 0 m i n u t . H o t o v o u š t o l u n e c h á m e v y c h l a d n o u t a v y k l o p í m e .
P o l e v u v y t v o ř í m e v e v o d n í l á z n i z m o u č k o v é h o c u k r u a 2 l ž i c v o d y . V y c h l a d l o u š t o l u p o t ř e m e p o m o c í š t ě t c e p ř i p r a v e n o u p o l e v o u .
U š l e h á m e v e j c e s c u k r e m , p ř i d á m e c i t r o n o v o u k ů r u a v a n i l k o v ý c u k r , t e k u t ý t u k a v m í c h á m e p r o l i s o v a n ý t v a r o h . N a k o n e c p ř i s y p e m e m o u k u .
Z t ě s t a v y v á l í m e p l o c h ý b o c h á n e k a p ř e h n e m e j e j v p ů l i , a b y v r c h n í p o l o v i n a b y l a k r a t š í .
Š t o l u p o t ř e m e b í l k e m a p e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě 3 0 - 4 0 m i n u t .
Plech vyložíme pečicím papírem, štólu budeme péci v troubě předehřáté na 240 °C.
Do mísy prosejeme 750 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme 100 ml vlažného mléka, zasypeme 1 lžící cukru, promícháme s trochou mouky a necháme vykynout. Poté přidáme rozehřáté máslo, zbylý cukr, vanilkový cukr, mleté koření, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru. Těsto zpracováme, až je hladké a lesklé. Do těsta přidáme hrozinky (nejlépe na půl sultánky a korintky), drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, umleté oloupané mandle, přikryjeme a dáme na teplo asi 60 minut kynout.
Na pomoučeném vále vykynuté těsto asi 15 minut zpracováváme, až se nelepí a je pružné. Těsto poté rozválíme na placku o průměru asi 30 – 35 cm. Jednu stranu přeložíme přes druhou tři čtvrtiny placky, vznikne typický tvar štóly. Štólu položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout tak dlouho, až těsto zvětší objem asi o polovinu.
Vykynutou štólu vložíme do předehřáté trouby, teplotu hned snížíme na 140 °C a pečeme 50 – 55 minut.
Upečenou štólu potřeme veškerým rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
Nejchutnější je ...
N e j p r v e u t ř e m e c u k r s v e j c i . P o t o m v m í c h á m e m á s l o a d á l e t ř e m e .
T r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 2 0 0 C .
D o u t ř e n é s m ě s i p ř i d á m e p o č á s t e c h p r o s e t o u m o u k u s p r á š k e m d o p e č i v a a s o l í . P ř i l i j e m e m l é k o , o p a t r n ě v m í c h á m e k a k a o a n a z á v ě r p ř i l i j e m e r u m .
T ě s t o v l i j e m e d o f o r m y n a b i s k u p s k ý c h l e b í č e k v y l o ž e n é p a p í r e m n a p e č e n í . V l o ž í m e d o t r o u b y , p o 1 5 t i m i n u t á c h s n í ž í m e t e p l o t u n a 1 8 0 C a p e č e m e j e š t ě a s i 4 5 m i n u t .
V e j c e r o z k l e p n e m e a o d d ě l í m e b í l k y o d ž l o u t k ů .
V m i x é r u u t ř e m e m á s l o a c u k r , š l e h á m e a s i 1 m i n u t u . P o t é p ř i d á m e ž l o u t k y a d á l e t ř e m e . N a k o n e c p ř i s y p e m e m o u k u a s m ě s r y c h l e p r o m í c h á m e .
T r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 1 5 0 C .
K b í l k ů m p ř i d á m e š p e t k u s o l i , v y š l e h á m e t u h ý s n í h a o p a t r n ě j e j v m í c h á m e d o s m ě s i . N a z á v ě r p ř i m í c h á m e j a b l k a , k t e r á n e j p r v e o l o u p e m e , o d s t r a n í m e j a d ř i n c e a n a k r á j í m e n a k o u s k y .
S m ě s v l i j e m e d o v y m a z a n é f o r m y n a b i s k u p s k ý c h l e b í č e k a p e č e m e a s i 3 0 m i n u t .
V e v o d n í l á z n i r o z p u s t í m e n a k o u s k y n a l á m a n o u č o k o l á d u s e 1 5 0 g m á s l a . M í c h á m e m e t l i č k o u d o k u d s e i n g r e d i e n c e z c e l a n e s p o j í .
R o z k l e p e m e v e j c e a o d d ě l í m e ž l o u t k y a b í l k y . K b í l k ů m p ř i d á m e š p e t k u s o l i a u š l e h á m e t u h ý s n í h . P ř i d á m e v a n i l k o v ý p r á š e k a c u k r a s m ě s o d l o ž í m e s t r a n o u .
V e v o d n í l á z n i v m í s e s m í c h á m e ž l o u t k y , m o u č k o v ý c u k r a m l e t é m a n d l e . P o t é m í s u v y j m e m e z v o d y , p ř i d á m e 8 0 g m o u k y , s m ě s d ů k l a d n ě p r o m í c h á m e a o p a t r ě v m í c h á m e s n í h z b í l k ů .
T r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 2 3 0 C .
T ě s t o v l i j e m e d o f o r m y n a b i s k u p s k ý c h l e b í č e k , v y m a z a n é a v y s y p a n é m o u k o u . P e č e m e 1 0 m i n u t , p o t é s n í ž í m e t e p l o t u n a 2 1 0 C a p e č e m e j e š t ě 2 0 m i n u t .
H o t o v o u š t o l u i h n e d v y k l o p í m e . N e c h á m e v y c h l a d n o u t , n a k r á j í m e n a p l á t k y a p o d á v á m e .
C u k r , v e j c e a t u k u t ř e m e d o p ě n y .
P ř i d á m e m o u k u s m í c h a n o u s p r á š k e m d o p e č i v a a v l i j e m e m l é k o .
P r o m í c h á m e a p ř i d á m e o ř e c h y , r o z i n k y a k a n d o v a n é o v o c e .
V y m a ž e m e 2 f o r m y n a s r n č í h ř b e t . T ě s t o n a l i j e m e d o f o r e m a p e č e m e .
H o t o v é v y k l o p í m e , p o t ř e m e r o z p u š t ě n o u h e r o u a h u s t ě p o s y p e m e m o u č k o v ý m c u k r e m .
D o m í s y n a s y p e m e m o u k u , u p r o s t ř e d u d ě l á m e d ů l e k , r o z d r o b í m e d o n ě j d r o ž d í , p ř i d á m e š p e t k u s o l i , l ž í c i c u k r u a z a l i j e m e t r o c h o u v l a ž n é h o m l é k a . N e c h á m e v z e j í t k v á s e k , p a k p ř i m í c h á m e z b y t e k m l é k a , c u k r u , v a n i l k o v ý c u k r , v e j c e , ž l o u t k y , m á s l o a v y p r a c u j e m e h l a d k é t ě s t o . M í s u z a k r y j e m e u t ě r k o u a u l o ž í m e n a t e p l é m í s t o k y n o u t .
B r u s i n k y n a l o ž í m e n a 3 0 m i n u t d o r u m u , p a k j e p r o m í c h á m e s n a h r u b o n a s e k a n ý m i m a n d l e m i , p o m e r a n č o v o u k ů r o u , k o u s k y m a r c i p á n u , p ř i d á m e m o u č k o v ý c u k r , s k o ř i c i , m l e t ý h ř e b í č e k .
V y k y n u t é t ě s t o d ů k l a d n ě p r o p r a c u j e m e a s m í c h á m e s b r u s i n k o v o - m a n d l o v o u h m o t o u . T ě s t o v y t v a r u j e m e d o t v a r u š t o l y . P l e c h v y l o ž í m e p e č í c í m p a p í r e m a š t o l u n a n ě j p o l o ž í m e . T r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 2 0 0 s t u p ň ů C e l s i a a š t o l u p e č e m e a s i 6 0 m i n u t .
P o u p e č e n í š t o l u v y j m e m e a j e š t ě t e p l o u p o t ř e m e r o z p u š t ě n ý m m á s l e m a p o s y p e m e m o u č k o v ý m c u k r e m . P o v y c h l a d n u t í p o d á v á m e .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .