Potahování dortů
Dort se stává dortem teprve ve chvíli, kdy je potažený a ozdobený. Pokud se použijí kvalitní suroviny i správné potřeby a dodrží doporučené postupy, není potahování ani zdobení složité.
Kuchařská škola
Potažení dortového korpusu je základ pro další zdobení. Potahování není složité, je ale potřeba mít základní vybavení, použít kvalitní suroviny ve správné konzistenci a samozřejmě dodržet několik základních pravidel.
Korpusy je možné potáhnou
- potahovací hmotou
- marcipánem
- fondánem
- krémem
Potahovací hmota, marcipán i fondán by se měly nanášet na tenkou vrstvu máslového krému.
Marcipán, ale i fondán nebo potahovací hmoty není vhodné kombinovat s krémy, které obsahují šlehačku, tvaroh, jogurt a podobné ingredience mléčného původu. Tyto krémy špatně tuhnou, především marcipán po nich klouže a rozpouští se. Ideální jsou jedině máslové krémy.
Potahovací hmoty je možné obarvit trestí, uchovávají se zabalené v mikroténovém sáčku v pokojové teplotě.