Marcipánový potah

Potahování dortového korpusu marcipánem sice vyžaduje trochu zručnosti, ale zvládne ho většinou každý. Z marcipánu se také vytváří různé další jedlé dekorace.

Kuchařská škola

Dorty se velmi často potahují marcipánovou hmotou. Tu si můžete vyrobit, ale také zakoupit již hotovou.

Marcipán se prodává bílý, je ho ale možné poměrně snadno obarvit. Nevhodnější jsou koncentrované gelové potravinářské barvy, které marcipán se příliš nenaředí.

Obrázek

Potahování marcipánem

Připravenou marcipánovou hmotu vyválíte na rovné ploše, mírně posypané Solamylem nebo moučkovým cukrem,  do maximálně stejnoměrné tloušťky přibližně 4 milimetry.

Rozměry vyváleného marcipánu by měly být průměr dortu + cca 2,5 centimetru + 2 x výška dortu.

Plát marcipánu pak opatrně přenesete na ztuhlý, naplněný a krémem pomazaný dortový korpus.

Marcipán na korpusu postupně narovnávejte a opatrně dlaní nebo válečkem přitlačujte – nejprve na horní kulaté části, pak na svislé boční části. Přečnívající části odřízněte - na odřezávání je možné použít i kráječ na pizzu.

Marcipán s reliéfem

Pokud chcete marcipán s reliéfem, pak reliéf můžete vytvořit na vyváleném plátu, nebo až po potažení korpusu hladkým plátem.

Marcipán s reliéfem na korpusu stačí lehce uhladit dlaní nebo válečkem.

Případné nerovnosti se snadno zahladí jednoduchým způsobem - na marcipán se položí pečící papír a pružnou cukrářskou stěrkou se lehkým tlakem krouživým pohybem vyhladí horní a pak i boční část dortu.

Obrázek  

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.