Potahování fondánem

Dorty potažené a ozdobené fondánem, patří mezi velmi oblíbené. Fondán je osvědčený, práce s ním je poměrně snadná a umožňuje vytvářet nejen chutné, ale i esteticky zajímavé dekorace.

Kuchařská škola

Fondán se v cukrářství používá především na potahování dortů a modelování různých jedlých ozdob.

Fondán je možné vyrobit doma, ale mnohem výhodnější je koupit už fondán hotový. Stejně jako marcipán se může barvit – nejvhodnější jsou gelové barvy s vyšší koncentrací, které fondán nenaředí. Prodává se ale i fondán již obarvený.

Obrázek

Potahování fondánem

Dortový korpus nebo roládu, které chcete fondánem potáhnout, je potřeba nejdříve mírně natřít  máslovým krémem. Tím se zakryjí různé praskliny v těstě a povrch bude dokonale hladký. Před nanášením fondánu musí být dort naplněný a krém na povrchu ztuhlý.

Důkladně propracovaný fondán jemně posypte moučkovým cukrem, případně bramborovým nebo kukuřičným škrobem – nebude se pak lepit na ruce ani na pracovní plochu. Moučkový cukr nebo škrob se používá i na podsypání.

Fondán je také možné rozválet v tenké potravinářské folii a na ní ho pak i přenést na korpus.

Pokud je fondán suchý, začíná praskat nebo se drolí, přidejte do něj malé množství vody.

Fondán se rozvaluje na plát směrem od středu do stran, při rozvalování s ním stále otáčejte. Rozměr plátu pro standardní dortový korpus by měl být průměr dortu + 2,5 centimetru + 2 x výška korpusu. Tloušťka plátu by měla být rovnoměrná a přibližně 3 milimetry.

Rozválený fondán pak opatrně přeneste na korpus a jemně ho přitlačte a uhlaďte. Nejdříve se uhladí horní část a pak boční. Fondán se vyhlazuje krouživými pohyby rukou, může se použít i pružná cukrářská stěrka, pod kterou je ale vhodné položit pečicí papír.

Po potažení přečnívající části fondánu odřízněte ostrým nože nebo kráječem na pizzu.

Barvení fondánu

Fondán se nejlépe barví gelovými potravinářskými barvami. Pokud používáte sypké barvy, rozpusťte je nejdříve v malém množství vodky. Stejně se připravuje i barva pro případné malování na potažený dort. Vodka se rychle odpaří a barvy dobře drží.

Pokud vodkou lehce potřete fondán na potaženém dortu, bude perfektně lesklý.

Vodka se používá i na přilepení ozdob – místo kontaktu se lehce navlhčí a na něj se pak přitiskne ozdoba.

Obrázek

Dort potažený fondánem - videorecept

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.