Varné nádobí

Kuchyňské nádobí se vyrábí z různých druhů materiálu v nejrůznějších provedeních, tvarech a velikostech. Ideální varné nádobí by mělo být především kvalitní a praktické, a protože nabídka je skutečně velmi rozsáhlá, vyplatí se dodržovat základní zásady výběru. 

Kuchařská škola

Základní kritéria při pořizování varného nádobí - a není důležité, zda jde o výměnu za nějaké původní nebo zařizování nové kuchyně - nejsou jen materiál a vzhled. Podstatná je i kvalita zpracování, praktičnost a funkčnost, ale i typ sporáku a způsob ohřevu. Zapomínat by se nemělo ani na počet osob, pro které se v nádobí bude vařit a také jaké pokrmy se budou připravovat nejčastěji.  

Obrázek

Nádobí je možné pořídit samostatně i v sadě

Sada hrnců má tu výhodu, že všechny kusy jsou vyrobeny ze stejného materiálu a mají jednotný vzhled. Omezený je ale výběr tvaru a velikostí, většinou vychází z několika základních typů. Počet kusů v sadě je různý a pohybuje se od čtyř do deseti, u některých značek je možné k sadě dokoupit další produkty ve stejném provedení.

Při nákupu nádobí po jednotlivých kusech se pořizují především

  • větší hrnce na polévky, brambory, zeleninu, knedlíky nebo těstoviny
  • nižší kastrol na omáčky
  • vyšší rendlík na rýži
  • širší rendlík na dušení zeleniny

Vyšší a větší hrnce i nižší a menší kastroly mají dvě protilehlá držadla - tzv. „uši“ , rendlíky jednu delší rukojeť. Velmi praktické jsou sady s odnímatelnou rukojeti. Toto řešení umožňuje složit všechny hrnce do sebe, nasazení i sejmutí rukojeti je snadné, rychlé a bezpečné.

Do profesionálního provozu, se většinou pořizují speciální velkoobjemové gastro hrnce s objemem až několik desítek litrů.

K všem hrncům, kastrolům i rendlíkům je dobré pořídit i poklice, alespoň jedna by měla mít otvory pro scezení vody. K některým typům je možné dokoupit i plastová víka, které umožňují vzduchotěsné uzavření nádobí a jeho uložení např. v chladničce. 

Tvar hrnců, kastrolů i rendlíků je většinou kulatý, případně oválný. Tyto dva tvary totiž v podstatě jako jediné plně vyhovují všem kuchyňským činnostem, na které se varné nádobí používá.  S vývojem  mnoha nových materiálů a moderních technologií zpracování se v omezeném množství objevuje i nádobí čtvercové nebo obdélníkové, které zajímavě vypadá a zabere méně místa v úložných prostorách.  Je to však opravdu spíše designová záležitost, z hlediska praktického využití se pro vaření příliš nehodí.

Různé další typy hrnců - tlakový, na vaření v páře apod. - se většinou pořizují samostatně mimo tyto základní sady. Ke každé sadě nádbí je ale výhodné zakoupit alespoň jednu menší a jednu větší pánev stejného typu jako jsou hrnce, kastroly a rendlíky, a to mimo jiné i proto, že na ně pak můžeme používat stejné poklice.

Různé další hrnce a rendlíky

Speciální typy hrnců  jsou vhodným doplňkem k základní sadě.

Obrázek

  • Tlakový hrnec - tzv. „papiňák“  se v současné době vyrábí především z nerezové oceli. Starší typy byly z ocelových silnostěnných slitin se smaltovaným povrchem. Základní nádoba je větší a vyšší, uzavírá se poklicí se speciálním systémem a tlakovým ventilem, který slouží k regulaci páry uvnitř hrnce při vaření. K mnoha typům těchto hrnců se dodávají například i nižší základní nádoby, skleněné poklice nebo mřížky na dno. Vzhledem k vysokým teplotám a tlaku se příprava surovin a pokrmů značně urychluje.
  • Hrnec pro vaření v páře je vlastně sestava dvou nebo i více hrnců s poklicí.Na základní hrnec s vařící vodouse pokládá další s připravovanou surovinou, který má ve svém dně otvory pro průchod páry. Takových hrnců je možné použít několik na sebe a připravovat více potravin společně při jednom vaření. K dostání jsou i speciální síta, která se vkládají přímo do základního hrnce a na nich rozložené suroviny jsou nad hladinou vařící vody. Spodní hrnec je samozřejmě také možné použít například k dušení masa a zároveň v horním hrnci v páře vařit brambory, rýži, zeleninu… Vaření v páře je velmi zdravé - nejen že se nepoužívá žádný tuk nebo olej, ale suroviny neztrácejí své výživné hodnoty, vitamíny a další látky.
  • Hrnec na těstoviny se velmi podobá velkému hrnci ze základní sady nádobí. Jeho součástí je praktická poklice s otvory na jedné polovině, která umožňuje jednoduché scezení vody z těstovin nebo vývaru po vaření masa a zeleniny. Tyto poklice je u mnohých typů hrnců možné zakoupit samostatně a pak využívat hrnec ze základní sady.  
  • Hrnec na smažení může nahradit elektrickou fritézu. Je to větší vyšší hrnec se silnějším dnem a samostatným nerezovým sítem na suroviny, které se vkládá do rozpáleného oleje. Síta je možné pořídit i samostatně, a pokud tedy základní sada hrnců obsahuje vhodný typ, není speciální hrnec potřeba a stačí jen dokoupit smažící síto.
  • Hrnec na vaření ve vodní lázni - hrnec s dvojitým dnem -  je určený především pro rozehřívání čokolády nebo sýrů.  V podstatě jsou to dva hrnce v sobě s různým průměrem, mezi které se nalije voda.
  • Rendlík s nálevkou se používá k ohřevu a následnému přelití vody, mléka a dalších tekutin. Má delší rukojeť  a na část horního okraje je zúžena do praktické nálevky.
  • Zavařovací hrnecv nejmodernější podobě už máintegrovaný teploměr.Starší typymají v poklici otvor, pod kterým je delší trubička, do které se teploměr vkládá. Hrnce na zavařování se vyrábí v několika velikostech a při pořizování je dobré vycházet z průměrného množství připravovaných zavařenin.
  • Hrnce na vaření chřestu nebo kuskusu se samozřejmě mohou použít i k vaření jiných druhů potravin

Výrobní materiály

Výrobní materiál je při pořizování nádobí velmi důležitý. Je nutné vycházet nejen ze vzhledu a praktického použití, ale i z toho, na jakém sporáku se nádobí bude používat.

Obrázek

  • Nerezové nádobíje vzhledem k svému celokovovému designu velmi atraktivní. Vyrábí se obvykle z oceli 18/10 - tj. ocel s 18% chrómu a 10 % niklu, a skutečně kvalitní nádobí má dno silné 0,5 až 2 centimetry. Nádobí z nerezu má v podstatě neomezenou životnost, šetří energii a pokrm v něm vydrží dlouho horký. Může se v něm vařit na plynu, elektrice i indukci. Určitou nevýhodou je větší váha, náročnější údržba i vyšší cena.
  • Smaltované nádobí je stále velmi oblíbené. Na korpusy ze speciální oceli nebo hliníku se nanáší  horní vrstva smaltu, která může mít různou barvu a velmi snadno se udržuje. Toto nádobí je v případě použití kvalitních materiálů a při dobrém zpracování velmi odolné, vzhledem k vynikající tepelné vodivosti i úsporné, a také cenově dostupné. Může se používat na všech typech sporáků i na indukčních deskách. 
  • Litinové nádobí má i přes svoji větší váhu mnoho výhod. Je odolné a energeticky úsporné - po zahřátí dlouho udržuje teplo. Nerezaví, snadno se udržuje a může se použít i na indukční varné desce.Litina je slitina železa a uhlíku, kterého obsah by měl být minimálně 2,15 %. Kvalitní litinové nádobí vydrží velmi dlouho.
  • Titanové nádobí se velmi snadno udržuje a je téměř nezničitelné. Nepřilnavý povrch umožňuje vaření bez tuku i vody. Základem je korpus z potravinářského hliníku nebo karbonové oceli, na který se nanese horní vrstva ze speciální  titanové směsi. Při pořizování titanového nádobí je třeba počítat s vyšší cenou.
  • Měděné nádobí má vnější stranu je z 90% z mědi, vnitřní z 10 % z nerezové oceli. Měď má vynikající tepelnou vodivost, nerez rozloží teplo po celém povrchu, a proto je toto nádobí energeticky úsporné, ale i velmi kvalitní a také dražší. Levnější variantou je měděné nádobí s vnitřní plochou z teflonu. Určitou nevýhodou je náročnější údržba.
  • Nádobí s keramickým povrchemumožňuje vaření bez tuku, a to i při teplotách okolo 400 stupňů Celsia. Na základním koprusu z karbonové oceli nebo speciálního hliníku je keramická směs, která může mít různé barvy. Keramické nádobí se snadno udržuje, je možné ho využít nejen k vaření, ale také k servírování a skladování pokrmů.

Typ sporáku a způsob ohřevu

Typ sporáku a tím i způsob ohřevu jsou pro správný výběr nádobí dalším velmi důležitým hlediskem.

Obrázek

  • Pro elektrické sporáky s litinovými, sklokeramickými nebo halogenovými plotýnkami je vhodné pouze nádobí se silnějším dnem. Tenké dno se vlivem teploty prohne a to pak má velmi negativní vliv nejen na samotné vaření, ale i spotřebu energií. U sklokeramických a halogenových plotýnek navíc hrozí i jejich poškození vlivem přehřátí v určitých místech, která nedoléhají ke dnu varné nádoby.  
  • Na sklokeramické desky s indukčním ohřevem je možné používat pouze nádobí z magnetického kovu. Nejjednodušeji se pozná, když se na dno přiloží malý magnet. Při indukčním ohřevu se vytváří mezi cívkou v plotýnce a dnem varné nádoby elektromagnetické pole a k vlastnímu ohřevu dochází až v nádobě. Z tohoto důvodu se pro indukční ohřev ani jiné nádobí nedá použít.
  • Na plynové sporáky není potřeba používat žádné speciální nádobí, ale i v tomto případě se slabé dno může vlivem teplot prohnout. Pak dochází nejen k snížení životnosti nádobí, ale pokrmy se na některých místech připalují, na jiných se například nedopékají.

Správný výběr varného nádobí není jednoduchý. Při pořizování hrnců, kastrolů a rendlíků se nedoporučuje vycházet jen ze vzhledu, materiálu a ceny. Vždy je nutné vzít v úvahu například i velikost kuchyně, množství osob, pro které se bude vařit a také jak často a jaká jídla se budou připravovat. 

Varné nádobí se většinou vyplatí kupovat v sadě, ale v takovém případě je dobré zjistit, zda je možné dokoupit další produkty, kterými lze základní sadu doplnit.

Společně s hrnci, kastroly a rendlíky je také dobré pořídit i pánve, pekáče nebo zapékací mísy. I toto nádobí by mělo být ze stejného materiálu.

Správným výběrem nádobí se při používání ušetří nejen značné prostředky za energie, ale - a to především -  vaření bude zábavou a připravená jídla budou kvalitní a chutná…

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.