Pečící nádobí
Při pořizování pekáče a ostatního nádobí do trouby se vyplatí vybírat osvědčené a kvalitní výrobky. Nejdůležitější je kvalita materiálu a způsob zpracování, protože vysoké teploty v troubě například lehké kovové pečící nádobí s tenkým dnem zdefornují a to je pak pro další používání nevhodné.
Kuchařská škola
Pekáče, zapékací mísy, formy na pečení i plechy se v současnosti vyrábí z několika různých materiálů. Od použitého materiálu se odvíjí technologie zpracování a také konečná povrchová úprava. Nejčastějšími výrobními materiály jsou nerezová ocel, litina, titan, měď, keramika, sklo ale i porcelán a nejnověji silikon. Korpusy, určené pro pokrytí povrchovou vrstvou jsou vyrobené ze speciálního potravinářského hliníku nebo karbonové oceli, na povrchovou úpravu se používá smalt a teflon. Základní technologie výroby jsou podle druhu materiálu lití, tlakové lití a lisování za studena nebo za tepla.
Pekáče
Pekáče na pečení je možné rozdělit podle tvaru a příslušenství, způsobu použití a podle výrobního materiálu.
Použití
Použití pekáčů je velmi závislé na výrobním materiálu a kvalitě zpracování. Důležitá je také schopnost dokonale rozvádět teplo na celou plochu, která je nejlepší u pekáčů nerezových, smaltovaných a keramických. Pokud je u pekáče upozornění, že se nemá používat na přímý zdroj tepla, jedná se většinou výrobek, kterého kvalita je poměrně malá.
- Tenkostěnné pekáče - tedy především pekáče s teflonovým povrchem a silikonové, ale i některé smaltované - jsou vhodné prakticky jen pro pečení buchet, nákypů a dalších podobných pokrmů, ne už tak třeba pro pečení masa. Nedoporučuje se ani jejich používání na přímém zdroji tepla - plynovém plameni, elektrické ohni, plotýnce nebo indukční desce.
- Silnostěnné pekáče z nerezu, litiny, mědi, titanu, porcelánu, keramiky, skla, těžší se smaltovaným povrchem a s povrchem z mramoru nebo kamene se používají hlavně na pečení masa, ale v mnoha případech i pro zapékání. Některé je možné využít i pro servírování a skladování hotových pokrmů. Velkou výhodou je jejich dlouhá životnost i snadná údržba. Čistění a mytí.
- Pekáče s tzv. feromagnetickým dnem jsou vhodné k použití hlavně na indukční desce. Poznají se snadno tak, že na dně drží malý magnet.
Tvary a velikosti
Tvary pekáčů se ustálily na dvou základních podobách - obdélníku se zakulacenými rohy a oválu. Na kratších stranách pekáče jsou praktické úchyty pro snadnou manipulaci.
Velikost i výška jsou různé, při pečení je vždy dobré dbát na to, aby dno bylo co nejvíc pokryté surovinami. Snižuje se tak nejen spotřeba energií, potraviny se upečou dříve a také se například nevypařuje šťáva. Pro pečení drůbeže i ostatního masa je z tohoto hlediska nejvhodnější oválný pekáč. Zhledem k tvaru se z něj i lépe nabírá šťáva na podlévání. Obdélníkové pekáče jsou zase vhodné pro zapékání těstovin, brambor a dalších podobných pokrmů.
Příslušenství
Příslušenství pekáčů tvoří především poklice nebo víka, a také pečící rošty nebo mřížky.
- Poklice, ale hlavně víka jsou velmi praktickým „doplňkem“ pekáče. Standardní poklice významně omezí únik tepla a urychlí pečení. Víko je podle typu v mnoha případech možné použít nejen na přikrytí základního pekáče, ale i jako druhý pekáč.
- Rošty a mřížky na pečení se pokládají na dno pekáče. Maso se pak nepřipálí a ani není zbytečně v přebytečném tuku nebo šťávě. Rošty a mřížky také velmi usnadňují vyjmutí hotového pokrmu.
V pekáči s víkem, který je možné umístit na přímý ohřev a do kterého vložíme mřížku, můžeme bez problémů vařit suroviny v páře. Při tomto způsobu vaření si zachovávají svoji chuť, vůni i cenné vitamíny a další prvky.
Materiály
- Nerezové pekáče jsou vzhledem k svému celokovovému designu velmi atraktivní, navíc šetří energii, pokrm v nich vydrží dlouho horký, mají v podstatě neomezenou životnost. Jsou ale dražší a jejich údržba je náročnější. Vyrábí se nejčastěji z oceli 18/10 - tj. ocel s 18% chrómu a 10 % niklu.
- Litinové pekáče mají i přes svoji větší váhu mnoho výhod. Jsou odolné, energeticky úsporné - po zahřátí dlouho udržují teplo, mají velmi dlouho životnost, nereznou, a dají se použít i na indukční varné desce.
- Titanové pekáče se velmi snadno udržují. Jejich hlavní předností ale je, že se můžou používat jak na pečení v troubě, tak na případné vaření na plynu nebo elektrice. Nevýhodou je poměrně vysoká pořizovací cena.
- Měděné pekáče jsou vyráběny z 90 % z mědi - vnější strana, a z 10 % z nerezové oceli - vnitřní strana. Měď má vynikající tepelnou vodivost, nerez výborně rozloží teplo po celém povrchu a proto je pečení rychlé a energeticky úsporné. Nerez je navíc velmi odolný proti mechanickému poškození .
- Porcelánové pekáče a pekáče s keramickým povrchem se vyrábí v různých barevných provedeních a i díky tomu se staly v poslední době velmi žádané. Jsou poměrně odolné a snadno se udržují. Hodí se nejen k pečení, ale i k zapékání, případně i servírování a skladování pokrmů.
- Smaltované pekáče jsou i přes konkurenci výrobků z jiných materiálů stále oblíbené. Mají výbornou tepelnou vodivost, jsou i velmi energeticky úsporné, odolné, snadno se udržují, můžou se používat na přímém ohřevu i na indukčních deskách. Prodávanější jsou jen pekáče z nerezu.
- Pekáče s teflonovým nepřilnavým povrchem není potřeba vymazávat tukem nebo olejem a i tak se v nich suroviny nepřipalují. Při pečení i údržbě a mytí je ale potřeba dávat pozor, aby se jejich povrch nepoškodil. Korpus, na který se nanáší teflonová horní vrstva je z karbonové oceli nebo ze speciálního potravinářského hliníku.
- Skleněné pekáče také patří mezi značně oblíbené nádobí. Podobně jako porcelánové a keramické pekáče jsou vhodné jak k pečení, tak k zapékání, případně i servírování a skladování pokrmů. Můžou se používat i v mikrovlnné troubě, snadno se udržují.
- Pekáče s povrchem z mletého mramoru nebo kamene rovnoměrně rozvádí teplo, zabraňují připalování a připékání potravin a zachovávají jejich původní chuť. Povrch je velmi odolný a dobře se udržuje čistý. Korpusy jsou vyrobeny z potravinářského hliníku nebo karbonové oceli, na povrchu je speciální směs z mletého přírodního kamene nebo mramoru.
- Silikonové pekáče jsou vyráběny na základě nejnovějších poznatků o materiálech moderními technologiemi. Mají tzv. nepřilnavý povrch, nepotřebují vymazávat tukem nebo olej, upečené pokrmy se z nich snadno vyklopí. K dalším kladům patří velká tepelná vodivost a tím i úspora energií, a také velmi snadná údržba. Silikonový materiál je velmi pružný a ohebný a tak jsou i skladné – po použití se stočí nebo složí, před použitím se pak samy vždy vrátí do původního tvaru.
Výběru pekáče do kuchyně je opravdu potřeba věnovat velkou pozornost a brát v úvahu všechny okolnosti. Správný výběr znamená značné usnadnění přípravy pokrmů, snadnou údržbu, úsporu energií… a také především dobrou chuť v pekáči připravených jídel.
Zapékací mísy
Zapékací mísy se vyrábí především ze skla, porcelánu nebo keramiky. Jsou kulaté nebo obdélníkové, případně i oválné a čtvercové, mají různou velikost i výšku a většina se prodává i s praktickou poklicí, která je v některých případech využitelná i jako další nízká mísa. Používají se hlavně k zapékání různých pokrmů. Vzhledem k použitému materiálu se můžou vkládat do klasické i mikrovlnné trouby, jsou vhodné i k servírování nebo uskladnění hotových jídel.
Formy na pečení
Formy na pečení jsou k dostání v mnoha variantách - na bábovky, koláče, tzv. srnčí hřbety, dorty…, prodávají se ale i menší formy na pečení koláčků, muffin a dalších druhů pečiva. Mají různé tvary i velikosti, některé jsou rozkládací a mají odnímatelné dno. Nejčastějším výrobním materiálem je sklo, keramika a porcelán, ale i lehký kov s teflonovým povrchem. V současnosti se mnoho forem vyrábí i ze speciálního silikonu.
Plechy na pečení
Pečící plechy se používají při pečení cukroví, koláčů a dalších nižších pekařských výrobků, a také jako podložka pod menší pečicí formy. Mají obdélníkový tvar, různou velikost i výšku okrajů. Vyrábí se hlavně z potravinářského hliníku nebo karbonové ocel, jejich povrch je smaltovaný nebo teflonový. K dostání jsou i těžší plechy z nerezové oceli. Všechny používané materiály velmi dobře rozvádí teplo a snadno se udržují.
Pekáče a všechno další nádobí, které se vkládá do pečící trouby musí vydržet dlouhodobé působení vysokých teplot. Kupujeme tedy opravdu jen velmi kvalitní výrobky. Jsou sice dražší, ale vzhledem k jejich životnosti, údržbě a také i možné úspoře enegrií se to vyplatí.