Kuchyňská prkénka
Pracovní plochy kuchyňských linek jsou vyráběny z velmi odolných materiálů - tvrdého dřeva, laminátů, plastů nebo mramoru. Můžou se na nich provádět v podstatě všechny běžné kuchařské činnosti, ale i tak by dřevěné kuchyňské prkénko nebo krájecí deska z jiného materiálu v kuchyni neměly chybět.
Kuchařská škola
Kuchyňská prkénka a krájecí desky slouží především jako podložka při řezání, krájení, sekání různých surovin, a také při naklepávání masa. Z hygienického hlediska by v kuchyni měla být alespoň tři - jedno na pečivo, druhé na zeleninu a ovoce, a třetí na maso - především v tom případě, že jsou dřevěná. Vzhledem k současným dobře omyvatelným materiálům, z kterých se prkénka vyrábí, dnes už většinou stačí jedno.
V současnosti je na trhu několik typů, které se liší především materiálem, z kteréhop jsou vyrobeny.
- Prkénka se nejčastěji vyrábí z tvrdého dřeva, výška by měla být alespoň 3 centimetry. Výhodou tohoto materiálu je, že na něm suroviny nekloužou, neotupují se na něm nože a také tlumí údery při sekání nebo naklepávání masa. Určitou nevýhodou je, že se nože do dřeva, i když je poměrně tvrdé, zařezávají a v řezech pak zůstávají zbytky zpracovávaných surovin. Dřevěná prkénka se nedoporučuje dávat do myčky nádobí, ale běžné umytí většinou k důkladnému očištění a desinfekci nestačí. V takovém případě je možné prkénko desinfikovat například potřením citronovou šťávou, a pro snadnější údržbu ho občas napustit olivovým olejem.
- Krájecí desky z plastu se na rozdíl od dřevěných prkének mohou mýt v myčce nádobí a nečistoty se z nich také lépe oplachují i pod tekoucí vodou. Nevýhodou je, že pokud nemají drsnější povrch, zpracovávané suroviny na nich kloužou. Velmi praktické jsou krájecí desky z ohebných plastů. Hodí se především pro krájení zeleniny, která se pak na ohnuté desce snadno přenáší například přímo do hrnce.
- Sklokeramické krájecí desky se také velmi snadno udržují, ale při jejich častém používání se na nich poměrně rychle otupí nože a hrozí i jejich sklouznutí a následné poranění.
- Řeznická kuchyňská prkénka jsou vyrobena z tvrdého dřeva a jsou mnohem vyšší, než běžná kuchyňská prkénka. Slouží především k porcování a dalším úpravám masa.
Dřevěná kuchyňská prkénka mají většinou obdélníkový tvar se zakulacenými roky, u některých je držadlo a nebo otvor pro zavěšení. Podobně vypadá í většina sklokeramických krájecích desek. Plastové desky jsou k dostání i v mnoha dalších tvarech, než je klasický obdélník.
Při pořizování prkénka nebo krájecí desky je potřeba brát v úvahu především materiál, ale podceňovat by se neměla ani velikost nebo tvar.
Správný výběr prkénka nebo krájecí desky zajistí nejen ideální pracovní komfort, ale i bezpečnost.