Nádobí a typ ohřevu
Materiálů, z kterých se vyrábí hrnce, kastroly, rendlíky, pekáče, zapékací mísy nebo pečící formy, je mnoho a všechny mají určité výhody i nevýhody. Nádobí je potřeba vybírat především podle typu sporáku a způsobu ohřevu.
Kuchařská škola
Výhody a nevýhody varného kuchyňského nádobí, pánví, pekáčů, zapékacích mís a pečících forem podle použitého materiálu
Materiál |
Výhody |
Nevýhody |
Topná plocha - použití |
|
Dlouhá životnost v případě síly dna 0,5-2 cm Vaření bez tuku a vody Energetická úspornost |
Vyšší cena Větší váha Náročnější údržba - nedoporučuje se mýt v myčce na nádobí |
Plyn Elektrické sporáky Indukční ohřev |
|
Dlouhá životnost |
Větší váha |
Plyn Elektrické sporáky |
|
Přístupná cena Poměrně dlouhá životnost Snadná údržba |
Náchylnost k odprýsknutí |
Plyn Elektrické sporáky Indukční ohřev |
|
Přijatelná cena Poměrně dlouhá životnost v případě použití kvalitních materiálů a dobrém zpracování Snadná údržba |
Deformace při přehřátí Poškození teflonové vrstvy po určité době používání |
Plyn Elektrické sporáky Indukční ohřev |
|
Dlouhá životnost Vaření bez tuku a vody Poměrně snadná údržba |
Vyšší cena Náchylné na poškození při neopatrném zacházení - rozbití |
Plyn Elektrické sporáky |
|
Nízká cena Universální použitelnost pro vaření, pečení, zapékání Snadná údržba |
Náchylné na poškození při neopatrném zacházení - rozbití |
Plyn Elektrické sporáky |
Hliník a slitiny |
Delší životnost při dostatečně silném dnu Nízká cena |
Náročnější údržba – nelze mýt v myčce na nádobí Nevhodné pro přípravu některých surovin |
Plyn Elektrické sporáky Indukční ohřev |
Správný výběr znamená nejen úsporu času, ale i energií a tím také financí. Při nákupu se především z těchto důvodů nevyplatí šetřit.