Základní zásoby
V kuchyňských skříňkách, skříních nebo ve spíži se uskladňují nejčastěji používané suroviny a potraviny. K dispozici je máme v přiměřeném množství, které stačíme průběžně spotřebovat. Při nákupu kontrolujeme především čerstvost, datum doporučené spotřeby nebo minimální trvanlivosti.
Kuchařská škola
Základní zásoby je potřeba mít v každé kuchyni. K jejich ukládání slouží kuchyňská skříň nebo skříňka, a také spíž. Často používané suroviny by měly být přehledně uspořádány na dobře dostupných místech. Přibližně jednou za měsíc by se všechny zásoby měly doplnit.
V kuchyni má být stále k dispozici:
- sůl - nejlépe mořská
- koření - pepř mletý i celý, nové koření, paprika mletá sladká i pálivá, kmín celý i drcený, kari, bobkový list, hřebíček, tymián, skořice a další druhy podle vlastního výběru. Koření skladujeme v uzavřených nádobách na suchém a tmavém místě.
- sójová, worcesterová a chilli omáčka
- ocet vinný bílý, červený a ocet balsamikový
- olej - nejlépe olivový extra virgin, slunečnicový, řepkový a sezamový je nutné uskladnit na tmavém chladném místě.
- rýže dlouhozrnná na přílohy, kulatozrnná na rizoto a zapékání
- těstoviny - špagety, nudle, fleky, kolínka…
- luštěniny - fazole, čočka, hrách
- mouka hladká a polohrubá
- krupička dětská
- cukr krupice a moučkový
- kypřící prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- rozinky
- mandle
- čaj
- kakao
- čokoláda na vaření
- káva
Základní potraviny a suroviny, které by měly být v kuchyni, je samozřejmě nutné doplňovat podle potřeby a také podle toho, jaká jídla se nejčastěji připravují.
Na trhu je velký výběr nejrůznějších druhů různých potravin od mnoha výrobců. Pro dlouhodobější skladování kupujeme vždy potraviny kvalitní a kontrolujeme datum spotřeby.
Zásoby je nutné nejen průběžně spotřebovat, ale vyplatí se je i kontrolovat a doplňovat.