Zásoby v chladničce
Do chladničky se ukládají potraviny, které musí být uchovány v chladnu a temnu. Uloženy by měly být tak, aby byly snadno dostupné, protože každé dlouhodobější otevření chladničky znamená změnu teploty, která potravinám nesvědčí, a také vyšší spotřebu drahé elektrické energie.
Kuchařská škola
Chladničky se vyrábějí v různých velikostech a mají také různé vnitřní uspořádání. Chladnička by měla mít obsah minimálně 120 litrů, udržuje se v ní teplota - 1 až - 10 °C a není určena k uchování zmrazených potravin. Ve většině případů je její součástí i mrazicí box, kde je možné uchovat menší množství zmrazených potravin a vyrobit led. Boxy jsou označeny jednou, dvěma nebo třemi hvězdičkami. Ty označují nejnižší možnou teplotu, kdy jedna hvězdička znamená - 6 °C, dvě - 12 °C . a tři - 18 °C.
V chladničce má být stále k dispozici:
- máslo
- mléko
- smetana
- sýry
- vajíčka
- rajčatový protlak
- uzeniny
- hořčice
- zelenina - okurka, rajčata, paprika
- ovoce - jablka a další podle sezóny
Ukládání potravin do chladničky má jednoduché základní zásady
- ve spodní části jsou většinou misky na zeleninu a ovoce
- polička nad spodní částí, kde je nejnižší teplota, je vhodná pro maso, drůbež, ryby
- střední a horní prostor je vhodný pro uložení vajec, mléka, másla, sýrů, jogurtů...
- do dvířek se dávají nápoje, některé chladničky zde mají i boxy s vyznačením druhu potravin
Všechny potraviny, které jsou v chladničce uloženy, musí být v obalu, aby se rychle nekazily a také nevysychaly.
Do chladničky můžeme podle místa dát i mnoho surovin, které jsou běžně v kuchyňské skříňce nebo spíži - například džemy, zavařeniny, konzervy…
Chladnička není určena pro dlouhodobé uskladnění surovin a potravin, zásoby je nutné průběžně kontrolovat a také včas spotřebovat.