Zásoby v mrazáku
Mraznička se také stala nedílnou součástí vybavení kuchyně. Dlouhodobě se v ní mohou v zmrazeném stavu uchovávat nejrůznější potraviny, ale třeba i polotovary nebo uvařená jídla. Společně s mikrovlnnou troubou tak můžeme ušetřit mnoho času.
Kuchařská škola
Mrazničky se vyrábí v různých velikostech, a podle toho také vypadá jejich vnitřní uspořádání. Ve většině případů jsou to jednotlivé zásuvky s rozdílnou velikostí. Teplota je regulovatelná a umožňuje i méně než - 18 °C.
V mrazničce bychom měli mít stále k dispozici:
- maso - kuřecí, vepřové, hovězí
- ryby - celé nebo naporcované
- zeleninu - nakrájenou nebo nastrouhanou
- prolisovaný česnek
- nakrájenou cibuli
- bylinky - nasekanou pažitku, bazalku, petrželku
- ovoce - švestky, meruňky, jahody a další drobné ovoce
- chléb toustový i konzumní, nakrájený na plátky
- pečivo - bagety, rohlíky
- listové těsto
- polotovary různých jídel
Kuřecí maso je nejčastěji používané. Například ještě částečně zmrazená prsíčka se dají nakrájet na plátky nebo nudličky a použít na polévku, k dušení nebo smažení, přípravě čínských jídel…
Vepřové kotlety nebo žebírka z mrazáku je možné kdykoliv použít na smažení nebo dušení.
Hovězí maso je vhodné na guláš, mleté třeba na přípravu sekané, karbanátků nebo do lasagní.
Ryby můžeme mrazit celé i naporcované, stejně tak i plody moře - krevety, mušle.. Před kuchyňskou úpravou je ale vždy necháme rozmrazit.
Zmrazené zeleniny je na trhu v současnosti i mnoho druhů. Rychle se uvaří a není nutné ji čistit, škrábat a krájet nebo strouhat.
Připravené zmrazené bylinky, česnek a cibule jsou po celý rok k použití do polévek i omáček.
Ovoce v mrazáku umožní přípravu různých koláčů po celý rok.
Chléb a pečivo se rychle rozmrazí například i v troubě nebo toustovači.
Listové těsto, ale i těsta jiná, jsou v zmrazené podobě k dispozici celoročně.
Polotovary různých jídel ušetří mnoho času, protože je lze rychle dovařit na sporáku nebo třeba i jen ohřát v mikrovlnné troubě.
Suroviny a potraviny do mrazničky ukládáme podle jednoduchých základních pravidel:
- v horní části je většinou nízká zásuvka pro zásobníky na výrobu ledu a případně třeba i zmrzliny.
- do horní větší zásuvky patří častěji používané suroviny - připravené bylinky a zelenina, polotovary…
- do spodních zásuvek se ukládá maso, ryby a další potraviny, které se používají spíše jednorázově.
Mrazíme jen potraviny, které jsou dobře a neprodyšně zabalené. K dispozici je mnoho různě velkých uzavíratelných plastových misek, které jsou navíc velmi skladné. Ušetří se tak prostor, ale z těchto misek se i zmrazené potraviny dobře odebírají. Mnohé je možné použít do mrazáku i mikrovlnné trouby - do nich se vyplatí dávat mrazit porce polotovarů a hotových jídel, které se po ohřátí mohou ihned servírovat a konzumovat.
Zásoby v chladničce je dobré označit datem zmražení, a také je průběžně kontrolovat i doplňovat.