Musaka pro alergiky
115 min.
Ingredience
- Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]
- 1kusCibule
- 6kusůHřebíček
- 45gramůMargarín
- 450mililitrůMléko sójové
- 30gramůMouka bezlepková
- 6kusůPepř černý celý
- 1špetkaPepř černý mletý
- 50gramůPetržel - nať
- 2lžíceSmetana sójová
- 1špetkaSůl
- 3kusyLilek
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusCibule
- 3stroužkyČesnek
- 500gramůJehněčí maso mleté
- 1lžícePyré rajčatové
- 200mililitrůVíno červené
- 30lžicMouka bezlepková
- 75gramůSýr sójový - Tofu
- 0,25lžičkaChilli koření mleté
- 1lžíceOlej olivový
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaOregano sušené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
687 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
43 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
9 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]:
- 2Do kastrolu vlijeme sójové mléko. Přidáme do něj oloupanou cibuli propíchanou hřebíčky, kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a ztlumíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté odstavíme. Necháme v mléce 20 minut louhovat zeleninu, poté ji odstraníme, mléko přecedíme.
- 3Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku. Promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahřejeme přecezené mléko, dokud nezačne vřít.
- 4Necháme jíšku na plotně na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme, stále mícháme.
- 5Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme.
- 7Lilky pokrájíme podélně na 5 milimetrů silné plátky. Vložíme je na cedník, osolíme, opepříme a necháme 30 minut vypotit. Potom opláchneme vodou a osušíme ubrouskem.
- 8Oloupeme cibuli i česnek a pokrájíme nadrobno. Do kastrolu vlijeme olivový olej, 2 minuty na něm cibuli s česnekem smažíme (než změknou). Poté přidáme skořici, chilli, pepř, vložíme mleté jehněčí a smažíme do hněda. Promícháváme maso, aby se netvořily hrudky. Vložíme rajčatové pyré, přilijeme víno, osolíme, opepříme a promícháme. Poté snížíme teplotu a necháme směs jenom probublávat, dusíme 40 minut. Odstavíme z plotny a přidáme oregano.
- 9Rozehřátým olivovým olejem vymažeme pekáč, smícháme mouku se solí a pepřem. Obalíme v mouce plátky lilku a osmažíme je z obou stran do zlatova, následně osušíme v ubrousku.
- 10Do bešamelové omáčky vmícháme rozdrobený sójový sýr.
- 11Zahřejeme troubu na 190 °C. Do pekáče navrstvíme lilek, poté vložíme polovinu masa, opět vrstvu lilků, zbytek masa a opět lilky. Zalijeme bešamelovou omáčkou a pečeme 40 minut. Podáváme teplé.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.