MilujiVaření.cz Recepty Chod Dezerty a moučníky Záviny, rolády Záviny
Záviny Vyzkoušené recepty na mnoho druhů závinů. Připravte si oblíbený štrúdl s jablky a různými dalšími ingrediencemi, makový závin , závin z listového těsta a mnohé další. Většinu receptů zvládne opravdu každý a k přípravě závinů není potřeba ani žádné speciální vybavení nebo kuchyňské potřeby.
Makový závin Do větší mísy dáme 2.5 dl vlažného mléka, rozehřáté máslo (100 g), 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 1 balíček sušeného droždí, 100 g moučkového cukru a 0.5 lžičky soli.
Důkladně těsto propracujeme. Těsto musí být krásně hladké a nelepit se na stěny mísy. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
Připravíme makovou náplň. Umeleme mák, svaříme s mlékem, vanilkovým cukrem, rumem a krupicovým cukrem. Necháme ho asi 10 minut vařit za stálého míchání. Potom ho odstavíme z plotny a vmícháme skořicový cukr. Omyjeme hrozinky a necháme je okapat.
Těsto na vále rozdělíme na 2 díly. Jeden díl rozválíme na plát silný asi 5-7 mm a potřeme 1/2 makové náplně. Posypeme 1/2 hrozinek, přeložíme všechny kraje přes náplň (asi 3-4 cm), a potom těsto zavineme. Stejně tak si připravíme druhý závin.
Makové záviny dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je kynout asi 1/2 hodiny. Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C, přibližně 30-40 minut do zlatohněda.
Makové záviny vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, potom je nakrájíme a posypeme práškovým cukrem s vanilkou.
Jablečný závin s kysanou smetanou Na vál prosejeme mouku se solí, přidáme změklý tuk, smetanu, vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto rozdělíme na tři díly, vložíme je do fólie a necháme do druhého dne v chladničce.
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, nahrubo nastrouháme.
Těsto na vále rozválíme na placku, mašlovačkou potřeme sádlem, posypeme jablky, hrozinkami, nasekanými ořechy, skořicí a cukrem. Záviny zabalíme, vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě.
Jablkový závin s mandlemi a rozinkami Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl, ocet a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout.
Poté těsto na pomoučeném vále rozválíme, potřeme rozpuštěným máslem a rukama vytáhneme na tenký plát. Housku předem nastrouháme, osmahneme na másle a necháme vychladnout. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kousky. Těsto posypeme osmaženou strouhankou, jablky, cukrem smíchaným se skořicí, očištěnými rozinkami, loupanými mandlemi a pokapeme rumem.
Závin zatočíme, položíme na vymaštěný plech, potřeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Mezitím můžeme znovu potřít máslem. Hotový závin posypeme cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
Jablkový závin s krupicí Mouku prosejeme do mísy, přidáme 20 g másla, lžíci cukru, vlažné mléko, kypřící prášek, 20 g vanilkového cukru, 1 špetku soli a zpracujeme těsto, které necháme odpočinout 30 minut. Jablka nastrouháme, dáme do nich cukr, vanilkový cukr, rozinky, nasekané mandle a dobře promícháme.
Odpočaté těsto na moukou posypaném vále rozválíme, posypeme strouhankou, z připravených jablek rukama vymačkáme nadbytečnou šťávu a poklademe je na těsto, které zavineme, položíme na máslem vymaštěný plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme dorůžova.
Upečený závin vybereme z trouby, necháme vychladnout, posypeme cukrem moučkou, nakrájíme na pěkná kolečka a podáváme.
Závin Esterházy V míse smícháme mouku, vejce, škvarky, cukr, máslo, mléko a půl balíčku kypřicího prášku. Vypracujeme vláčné těsto, které rozválíme na centimetrový plát.
Cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme kandovanou citronovou kůru a ořechy nasekané najemno, rum a lžičku kypřicího prášku. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Krém rozetřeme na plát těsta, svineme, potřeme žloutkem a na vymazaném plechu upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova asi 45 minut.
Ořechový závin s máslovým krémem a citronovou polevou Vlašské ořechy nastrouháme, promícháme s vajíčkem a utlučeme v hmoždíři. V míse třeme cca 30 minut prosátý cukr, žloutky a vanilku. Poté postupně přimícháme ořechy a opět třeme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a rozdrobené piškoty.
Plech vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme na něj těsto. V rozpálené troubě upečeme dozlatova.
Ještě horké těsto i s papírem zatočíme do závinu, necháme vychladnout.
Připravíme krém. Máslo utřeme, přidáme cukr, vanilku, nastrouhané a vodou navlhčené ořechy, které utlučeme na kaši a krém dobře promícháme.
Poté papír odstraníme, studenou plochu potřeme citronovou polevou a posypeme sekanými ořechy.
Citronovou polevu připravíme tak, že v míse třeme cukr s vroucí vodou a citronovou šťávou do zhoustnutí.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
D o v ě t š í m í s y d á m e 2 . 5 d l v l a ž n é h o m l é k a , r o z e h ř á t é m á s l o ( 1 0 0 g ) , 1 v e j c e , 5 0 0 g p o l o h r u b é m o u k y , 1 l ž í c i n a s t r o u h a n é c i t r o n o v é k ů r y , 1 b a l í č e k s u š e n é h o d r o ž d í , 1 0 0 g m o u č k o v é h o c u k r u a 0 . 5 l ž i č k y s o l i .
D ů k l a d n ě t ě s t o p r o p r a c u j e m e . T ě s t o m u s í b ý t k r á s n ě h l a d k é a n e l e p i t s e n a s t ě n y m í s y . T ě s t o z a k r y j e m e u t ě r k o u a n e c h á m e v t e p l e v y k y n o u t .
P ř i p r a v í m e m a k o v o u n á p l ň . U m e l e m e m á k , s v a ř í m e s m l é k e m , v a n i l k o v ý m c u k r e m , r u m e m a k r u p i c o v ý m c u k r e m . N e c h á m e h o a s i 1 0 m i n u t v a ř i t z a s t á l é h o m í c h á n í . P o t o m h o o d s t a v í m e z p l o t n y a v m í c h á m e s k o ř i c o v ý c u k r . O m y j e m e h r o z i n k y a n e c h á m e j e o k a p a t .
T ě s t o n a v á l e r o z d ě l í m e n a 2 d í l y . J e d e n d í l r o z v á l í m e n a p l á t s i l n ý a s i 5 - 7 m m a p o t ř e m e 1 / 2 m a k o v é n á p l n ě . P o s y p e m e 1 / 2 h r o z i n e k , p ř e l o ž í m e v š e c h n y k r a j e p ř e s n á p l ň ( a s i 3 - 4 c m ) , a p o t o m t ě s t o z a v i n e m e . S t e j n ě t a k s i p ř i p r a v í m e d r u h ý z á v i n .
M a k o v é z á v i n y d á m e n a p l e c h v y l o ž e n ý p e č í c í m p a p í r e m a n e c h á m e j e k y n o u t a s i 1 / 2 h o d i n y . P o t o m j e p o t ř e m e r o z š l e h a n ý m v a j í č k e m a p e č e m e v p ř e d e m v y h ř á t é t r o u b ě n a 1 8 0 ° C , p ř i b l i ž n ě 3 0 - 4 0 m i n u t d o z l a t o h n ě d a .
M a k o v é z á v i n y v y j m e m e z t r o u b y , n e c h á m e v y c h l a d n o u t , p o t o m j e n a k r á j í m e a p o s y p e m e p r á š k o v ý m c u k r e m s v a n i l k o u .
P l e c h v y l o ž í m e p e č i c í m p a p í r e m , t r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 1 5 0 ° C .
Z e s u r o v i n v y p r a c u j e m e h l a d k é t ě s t o , k t e r é n e c h á m e v c h l a d n i č c e c h v í l i o d p o č i n o u t .
J a b l k a o l o u p e m e , v y k r o j í m e j á d ř i n c e a j a b l k a n a k r á j í m e n a d r o b n ě j š í k o u s k y .
O d p o č i n u t é t ě s t o r o z d ě l í m e n a d v a d í l y a v y v á l í m e z n i c h p l a c k y . K a ž d o u p l a c k u p o k l a d e m e p o k r á j e n ý m i j a b l k y t a k , a b y z ů s t a l y o k r a j e v o l n é , p o s y p e m e r o v n o m ě r n ě s k o ř i c í a c u k r e m . V o l n é o k r a j e p ř e l o ž í m e d o s t ř e d u p ř e s s e b e , o b a k r a t š í k r a j e p o d l o ž í m e , a b y š ť á v a p ř i p e č e n í n e v y t é k a l a . Š t r ů d l l e h c e p r o p í c h á m e a p e č e m e d o z l a t o v a .
N á p l ň : s m í c h á m e o l o u p a n á , n a s t r o u h a n á j a b l k a s c i t r o n o v o u k ů r o u a š ť á v o u , c u k r e m , p e r n í k o v ý m k o ř e n í m , s k o ř i c í , h r o z i n k a m i a m a n d l e m i .
J e d e n p l á t z á v i n o v é h o t ě s t a l e h c e p o t ř e m e r o z e h ř á t ý m a m á s l e m . P o k r y j e m e z b ý v a j í c í m i p l á t y t ě s t a , k a ž d ý p o t ř e m e m á s l e m . T ě s t o p o s y p e m e s t r o u h a n k o u . P r o s t ř e d e k t ě s t a p o k r y j e m e j a b l e č n o u n á p l n í .
T ě s t o z a v i n e m e t a k , a b y b y l a n á p l ň d o b ř e u z a v ř e n á , n a p l e c h a o h n e m e d o t v a r u p o d k o v y .
P o v r c h z á v i n u p o t ř e m e r o z e h ř á t ý m m á s l e m a p o s y p e m e m a n d l e m i . P e č e m e 4 0 - 4 5 m i n u t v t r o u b ě p ř e d e h ř á t é n a 1 9 0 ° C d o z l a t o v a .
N a s p o d e k d o m á c í p e k á r n y d á m e n e j p r v e t e k u t é i n g r e d i e n c e - m l é k o , s ů l , v e j c e . N a t o n a s y p e m e m o u k u , c u k r a d r o ž d í . S p u s t í m e p r o g r a m T ě s t o .
V y k y n u t é t ě s t o r o z d ě l í m e n a č t y ř i d í l y . K a ž d ý d í l v y v á l í m e , p o t ř e m e n u t e l o u a z a k y s a n o u s m e t a n o u a s m o t á m e d o š t r ů d l u .
Z p e k á r n y o d s t r a n í m e m í c h a c í m e d l i č k y a n a s p o d e k n á d o b y p o l o ž í m e v e d l e s e b e d v a z t ě c h t o š t r ů d l ů . N a n ě p o l o ž í m e z b y l é d v a š t r ů d l y .
N e c h á m e 3 0 m i n u t k y n o u t .
P e č e m e v p r o g r a m u P e č e n í a s p o ň 4 5 m i n u t d o z l a t o v a . P o v y c h l a z e n í p o d á v á m e .
N a v á l p r o s e j e m e m o u k u s e s o l í , p ř i d á m e z m ě k l ý t u k , s m e t a n u , v y p r a c u j e m e h l a d k é t ě s t o . H o t o v é t ě s t o r o z d ě l í m e n a t ř i d í l y , v l o ž í m e j e d o f ó l i e a n e c h á m e d o d r u h é h o d n e v c h l a d n i č c e .
J a b l k a o l o u p e m e , v y k r o j í m e j á d ř i n c e , n a h r u b o n a s t r o u h á m e .
T ě s t o n a v á l e r o z v á l í m e n a p l a c k u , m a š l o v a č k o u p o t ř e m e s á d l e m , p o s y p e m e j a b l k y , h r o z i n k a m i , n a s e k a n ý m i o ř e c h y , s k o ř i c í a c u k r e m . Z á v i n y z a b a l í m e , v l o ž í m e n a p l e c h v y l o ž e n ý p e č í c í m p a p í r e m a p e č e m e v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě .
N a v á l p r o s e j e m e m o u k u , u d ě l á m e d ů l e k , p ř i l i j e m e v l a ž n o u v o d u s r o z p u š t ě n ý m s á d l e m , p ř i d á m e s ů l , o c e t a r o z š l e h a n é v e j c e . T ě s t o n e j p r v e p r o s e k á m e n o ž e m a p o t o m r u k o u z p r a c u j e m e . M u s í b ý t v l á č n é a n e l e p i t s e . V y t v o ř í m e z n ě j b o c h á n e k , z a k r y j e m e n a h ř á t ý m k a s t r o l e m a n e c h á m e c c a 1 5 m i n u t o d p o č i n o u t .
P o t é t ě s t o n a p o m o u č e n é m v á l e r o z v á l í m e , p o t ř e m e r o z p u š t ě n ý m m á s l e m a r u k a m a v y t á h n e m e n a t e n k ý p l á t . H o u s k u p ř e d e m n a s t r o u h á m e , o s m a h n e m e n a m á s l e a n e c h á m e v y c h l a d n o u t . J a b l k a o l o u p e m e , n a k r á j í m e n a m a l é k o u s k y . T ě s t o p o s y p e m e o s m a ž e n o u s t r o u h a n k o u , j a b l k y , c u k r e m s m í c h a n ý m s e s k o ř i c í , o č i š t ě n ý m i r o z i n k a m i , l o u p a n ý m i m a n d l e m i a p o k a p e m e r u m e m .
Z á v i n z a t o č í m e , p o l o ž í m e n a v y m a š t ě n ý p l e c h , p o t ř e m e m á s l e m a p e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě c c a 3 0 m i n u t . M e z i t í m m ů ž e m e z n o v u p o t ř í t m á s l e m . H o t o v ý z á v i n p o s y p e m e c u k r e m , n e c h á m e v y c h l a d n o u t , n a k r á j í m e a p o d á v á m e .
M o u k u p r o s e j e m e d o m í s y , p ř i d á m e 2 0 g m á s l a , l ž í c i c u k r u , v l a ž n é m l é k o , k y p ř í c í p r á š e k , 2 0 g v a n i l k o v é h o c u k r u , 1 š p e t k u s o l i a z p r a c u j e m e t ě s t o , k t e r é n e c h á m e o d p o č i n o u t 3 0 m i n u t . J a b l k a n a s t r o u h á m e , d á m e d o n i c h c u k r , v a n i l k o v ý c u k r , r o z i n k y , n a s e k a n é m a n d l e a d o b ř e p r o m í c h á m e .
O d p o č a t é t ě s t o n a m o u k o u p o s y p a n é m v á l e r o z v á l í m e , p o s y p e m e s t r o u h a n k o u , z p ř i p r a v e n ý c h j a b l e k r u k a m a v y m a č k á m e n a d b y t e č n o u š ť á v u a p o k l a d e m e j e n a t ě s t o , k t e r é z a v i n e m e , p o l o ž í m e n a m á s l e m v y m a š t ě n ý p l e c h , p o t ř e m e r o z k v e d l a n ý m v e j c e m a v p ř e d e h ř á t é t r o u b ě p e č e m e d o r ů ž o v a .
U p e č e n ý z á v i n v y b e r e m e z t r o u b y , n e c h á m e v y c h l a d n o u t , p o s y p e m e c u k r e m m o u č k o u , n a k r á j í m e n a p ě k n á k o l e č k a a p o d á v á m e .
V m í s e s m í c h á m e m o u k u , v e j c e , š k v a r k y , c u k r , m á s l o , m l é k o a p ů l b a l í č k u k y p ř i c í h o p r á š k u . V y p r a c u j e m e v l á č n é t ě s t o , k t e r é r o z v á l í m e n a c e n t i m e t r o v ý p l á t .
C u k r a ž l o u t k y u t ř e m e d o p ě n y , p ř i d á m e k a n d o v a n o u c i t r o n o v o u k ů r u a o ř e c h y n a s e k a n é n a j e m n o , r u m a l ž i č k u k y p ř i c í h o p r á š k u . N a k o n e c v m í c h á m e s n í h z b í l k ů . K r é m r o z e t ř e m e n a p l á t t ě s t a , s v i n e m e , p o t ř e m e ž l o u t k e m a n a v y m a z a n é m p l e c h u u p e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě d o z l a t o v a a s i 4 5 m i n u t .
T r o u b u p ř e d e h ř e j e m e n a 2 0 0 C .
T ě s t o r o z d ě l í m e n a d v ě p o l o v i n y , n a p o m o u č e n é m v á l e k a ž d o u r o z v á l í m e n a o b d é l n í k a p o s y p e m e s t r o u h a n k o u .
V i š n ě v y p e c k u j e m e , p r o m í c h á m e s p o m l e t ý m i o ř e c h y , m ů ž e m e m í r n ě o s l a d i t . R o z l o ž í m e n a t ě s t o a z a v i n e m e . P ř e s u n e m e n a p l e c h v y l o ž e n ý p e č í c í m p a p í r e m . P e č e m e a s i 2 0 m i n u t .
H o t o v é z á v i n y n e c h á m e v y c h l a d n o u t n a m ř í ž c e , n a k r á j í m e a p o s y p e m e s m ě s í m o u č k o v é h o a v a n i l k o v é h o c u k r u .
V l a š s k é o ř e c h y n a s t r o u h á m e , p r o m í c h á m e s v a j í č k e m a u t l u č e m e v h m o ž d í ř i . V m í s e t ř e m e c c a 3 0 m i n u t p r o s á t ý c u k r , ž l o u t k y a v a n i l k u . P o t é p o s t u p n ě p ř i m í c h á m e o ř e c h y a o p ě t t ř e m e . N a k o n e c z l e h k a v m í c h á m e t u h ý s n í h u š l e h a n ý z b í l k ů , m o u k u a r o z d r o b e n é p i š k o t y .
P l e c h v y l o ž í m e p e č i c í m p a p í r e m , v y m a ž e m e m á s l e m , v y s y p e m e m o u k o u a v l i j e m e n a n ě j t ě s t o . V r o z p á l e n é t r o u b ě u p e č e m e d o z l a t o v a .
J e š t ě h o r k é t ě s t o i s p a p í r e m z a t o č í m e d o z á v i n u , n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
P ř i p r a v í m e k r é m . M á s l o u t ř e m e , p ř i d á m e c u k r , v a n i l k u , n a s t r o u h a n é a v o d o u n a v l h č e n é o ř e c h y , k t e r é u t l u č e m e n a k a š i a k r é m d o b ř e p r o m í c h á m e .
P o t é p a p í r o d s t r a n í m e , s t u d e n o u p l o c h u p o t ř e m e c i t r o n o v o u p o l e v o u a p o s y p e m e s e k a n ý m i o ř e c h y .
C i t r o n o v o u p o l e v u p ř i p r a v í m e t a k , ž e v m í s e t ř e m e c u k r s v r o u c í v o d o u a c i t r o n o v o u š ť á v o u d o z h o u s t n u t í .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .