Ovoce je zdrojem vitamínů, minerálů a dalších, pro organismus člověka důležitých látek, v naší stravě by se mělo objevovat co nejčastěji. Velmi oblíbeným a často konzumovaným druhem ovoce je nektarinka a v této části najdete recepty, v kterých jsou právě nektarinky jednou z ingrediencí. Nekratinky je možné i zavařovat.
Podívejte se i na dalšíinformace o nektarinkách- dozvíte se například jaké mají účinky na zdraví člověka, jak je správně uskladnit a další zajímavosti.
Žloutky v misce ušleháme spolu s půlkou dávky cukru a horké vody na hustou pěnu. Následovně vmícháme z bílků a zbylého cukru vyšlehaný tuhý sníh. Nakonec zlehka přimícháme prosátou mouku s kypřicím práškem.
Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a připravené těsto vlijeme do formy. Vložíme do předehřáté trouby, kde při 160 stupňové teplotě pečeme 40 minut. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout, poté ho vyklopíme na plech.
Nektarinky pokrájíme na malé kousky, které vložíme do kastrůlku a spolu s polovinou dávky cukru a 1 dl vody povaříme 5 minut. Zbylou vodu vlijeme do jiného kastrůlku, do studené přisypeme pudinkový prášek, který metlou dobře rozkvedláme a spojíme s nektarinkami. Stálým mícháním povaříme do zahoustnutí krému. Ještě horký krém rozetřeme na korpus.
Z bílků s cukrem v horké vodní lázni šleháme směs do rozpuštění cukru. Odstavíme, přidáme tekutý med, citrónovou šťávu a vyšleháme do zahoustnutí na sníh. Ten poté rozetřeme na krém.
Pečicí formu s korpusem, krémem a sněhem vložíme opět do předehřáté trouby, při 180 stupních pečeme ještě 20 minut, aby sníh dostal načervenalou barvu.
Po upečení dort necháme vychladnout a potom krájíme na...
Gril si předehřejeme na střední teplotu. Do misky nasypeme třtinový cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka ostrým nožem seškrábneme do cukru, přidáme citrónovou šťávu a směs promícháme.
Nejdříve si připravíme broskve a nektarinky ke grilování: ovoce omyjeme, osušíme, rozpůlíme, odstraníme pecky a ovoce položíme do grilovací misky slupkou dolů. Rozkrojené broskve a nektarinky naplníme pomocí lžičky cukrovou směsí.
Potom připravíme karamelovo-kakaovou polevu: v misce rozmícháme 1/2 lžíce kakaového prášku s 1/2 lžicí Maizeny (kukuřičný škrob), přidáme 50ml mléka a vše rozmícháme na hladkou kaši. V rendlíku ohřejeme 100ml mléka, přidáme do něj 2.5 lžíce másla, 2 lžíce třtinového cukru, 1/2 lžičky soli a 1 lžíci javorového sirupu. Směs stále při mírné teplotě mícháme, až se rozpustí cukr a máslo, přimícháme kakaovou kaši a směs za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 30 minut probublávat. Karamelovo-kakaovou polevu nalijeme do misky.
Broskve a nektarinky položíme na gril. Grilujeme je pouze několik minut, dáváme pozor, kdy začnou okraje hnědnout a cukr zkaramelizuje.
Pak ugrilované broskve s nektarinkami poklademe na servírovací talíř, polijeme je sirupem z grilovací misky a...