Marcipán
Kuchařská škola
Marcipán má velké možnosti použití – nejvíce se s ním potahují dorty a rolády, vytvářejí se z něj různé tvary na zdobení pečiva, může se ale také nastrouhat do těsta.
Základem marcipánu jsou oloupané rozdrcené mandle a cukr. Směs se smíchá a důkladně prohněte do požadované konzistence, případně se zahřívá a odpařuje do požadované vlhkosti. Poměr mandlí a cukru není přesně stanovený, ale čím větší je podíl mandlí, tím kvalitnější je marcipán. Jako ideální se udává poměr nejméně 50 % mandlí a maximálně 50 % tuku…
V méně kvalitních marcipánových hmotách jsou mandle nahrazeny například burskými nebo lískovými oříšky, případně i kokosem nebo sušeným mlékem, mandlová chuť a vůně se získává přidáním aromatických látek.
Kvalitní marcipán je vzhledem k obsahu mandlí mírně nažloutlý a proto se nehodí na potahování sladkého pečiva, u kterého se očekává sněhově bílá barva – například svatebních dortů. Pokud ale chcete, aby například dort byl sněhově bílý a měl marcipánovou chuť, pak korpus nejdříve potáhněte marcipánem a na něj naneste fondán.
Připravený marcipán je možné koupit. Pro přímé použití k potahování se prodává ve tvaru různých tyčinek a válečků, ale vyrábí se i další ozdobné tvary – kytičky, figurky, písmena, číslice a další.
Při rozvalování se marcipán podsype moučkovým cukrem a rozvaluje přes fólii.
Příprava domácího marcipánu
Pokud vyrábíte marcipán doma, nechte ho zabalený v potravinářské fólii ztuhnout a teprve pak ho použijte na potahování pečiva nebo modelování ozdob. Doma vyrobený marcipán se také může zabalený v potravinářské fólii nechat zamrazit pro pozdější použití.
Domácí marcipán z mandlí
Suroviny
- 100 gramů moučkového cukru
100 gramů mandlí
1 vaječný bílek
Postup
Mandle spaříte horkou vodou, oloupete je a osušíte. Suché mandle najemno nastrouháte nebo umelete, smícháte je s prosátým cukrem a vidličkou rozšlehaným bílkem. Směs třete, dokud nevznikne vláčná hmota.
Pokud je marcipán řídký, přidáte cukr, je-li hustý, naředíte ho přimícháním bílku.
Domácí marcipán bez mandlí
Suroviny
- 200 gramů sušeného mléka
- 200 gramů moučkového cukru
- 30 gramů másla
- 1 vaječný bílek
- med
Postup
V misce lehce prošlehejte vidličkou bílek a pak k němu po lžičkách přidávejte sušené mléko a cukr, po menších částech med a máslo a vše hnětete, dokud směs nemá požadovanou konzistenci.