Fondán

Kuchařská škola

Fondán se skládá především z cukru a glukózového sirupu. Je sněhově bílý, hladký a pružný, tvárnější a elastičtější než marcipán.

Fondán se používá hlavně na potahování dortů, rolád a jiných sladkých moučníků, je vynikající i na modelování různých ozdob – květin, písmen, číslic, figurek i složitějších tvarů.

Na trhu je i fondán, připravený k téměř okamžitému použití – stačí ho jen podsypat moučkovým cukrem a nejlépe přes fólii vyválet.

Příprava domácího fondánu

Doma připravený fondán je možné zabalený v potravinářské fólii skladovat pro další použití v chladničce přibližně týden.

Základní recept na fondán

Suroviny

  • 1 kilogram cukru moučka
  • 0,5 decilitru horké vody
  • 2 lžíce rozpuštěného tuku
  • 1 lžíce práškové želatiny
  • voda podle potřeby
  • mandlové aroma

Postup

V misce smíchejte želatinu s horkou vodou. Moučkový cukr nasypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj nalijte rozpuštěnou želatinu. Želatinu vtírejte lžící do cukru, při zpracování přibližně dvou třetin cukru vznikne bílá hmota.

Pak přidejte ostatní suroviny a vše důkladně promíchejte, fondán by měl být tuhý, ale zároveň vláčný. Fondán přendejte do mísy nebo na talíř a odložte před dalším použitím alespoň na 1 hodinu do chladničky.

Pokud chcete fondán obarvit, přimíchejte do něj v průběhu zpracování potravinářské barvivo.

Domácí fondán s medem

Suroviny

  • 500 gramů cukru moučka
  • 5 gramů želatiny
  • 50 gramů medu
  • voda podle potřeby

Postup

Ve studené vodě nechte změknout želatinu. V hrnci s trochou vody rozpustíte med a smícháte ho se změklou želatinou. Do velké mísy prosejete cukr, přidáte k němu směs želatiny s medem a vše důkladně promícháte. Směs přendáte na vál, posypaný moučkovým cukrem a hnětením vypracujete hustý vláčný fondán.

V případě, že chcete fondán obarvit, přidáte do směsi na vále potravinářské barvivo.

Fondán zabalte do potravinářské fólie a nechte před dalším použitím alespoň hodinu v chladničce.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.