Fondán
Kuchařská škola
Fondán se skládá především z cukru a glukózového sirupu. Je sněhově bílý, hladký a pružný, tvárnější a elastičtější než marcipán.
Fondán se používá hlavně na potahování dortů, rolád a jiných sladkých moučníků, je vynikající i na modelování různých ozdob – květin, písmen, číslic, figurek i složitějších tvarů.
Na trhu je i fondán, připravený k téměř okamžitému použití – stačí ho jen podsypat moučkovým cukrem a nejlépe přes fólii vyválet.
Příprava domácího fondánu
Doma připravený fondán je možné zabalený v potravinářské fólii skladovat pro další použití v chladničce přibližně týden.
Základní recept na fondán
Suroviny
- 1 kilogram cukru moučka
- 0,5 decilitru horké vody
- 2 lžíce rozpuštěného tuku
- 1 lžíce práškové želatiny
- voda podle potřeby
- mandlové aroma
Postup
V misce smíchejte želatinu s horkou vodou. Moučkový cukr nasypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj nalijte rozpuštěnou želatinu. Želatinu vtírejte lžící do cukru, při zpracování přibližně dvou třetin cukru vznikne bílá hmota.
Pak přidejte ostatní suroviny a vše důkladně promíchejte, fondán by měl být tuhý, ale zároveň vláčný. Fondán přendejte do mísy nebo na talíř a odložte před dalším použitím alespoň na 1 hodinu do chladničky.
Pokud chcete fondán obarvit, přimíchejte do něj v průběhu zpracování potravinářské barvivo.
Domácí fondán s medem
Suroviny
- 500 gramů cukru moučka
- 5 gramů želatiny
- 50 gramů medu
- voda podle potřeby
Postup
Ve studené vodě nechte změknout želatinu. V hrnci s trochou vody rozpustíte med a smícháte ho se změklou želatinou. Do velké mísy prosejete cukr, přidáte k němu směs želatiny s medem a vše důkladně promícháte. Směs přendáte na vál, posypaný moučkovým cukrem a hnětením vypracujete hustý vláčný fondán.
V případě, že chcete fondán obarvit, přidáte do směsi na vále potravinářské barvivo.
Fondán zabalte do potravinářské fólie a nechte před dalším použitím alespoň hodinu v chladničce.