Emanuel Ridi

Recepty sympatického šéfkuchaře Emanuela Ridi, kterého znáte z televizních pořadů o vaření, jsou v této části – vařte podle nich jako profesionálové!

Pokud chcete, aby vámi připravené jídlo mělo maximálně podobnou chuť, aroma i konzistenci jako když vaří Emanuel Ridi, používejte kvalitní potraviny i ostatní ingredience a také vhodné kuchyňské vybavení a potřeby.

Marinovaná grilovaná chobotnice po italsku

Z očištěné, omyté chobotnice odřízneme ramena a hlavu. Zadní část hlavy vyčistíme od vnitřností tak, že hlavu obrátíme naruby a vyjmeme obsah. Pak vyřízneme oči a vzniklým otvorem odstraníme žlázy s inkoustem. Z kraje hlavu nařízneme a stáhneme z kůže. Takto upravenou čistou hlavu a tělo znovu omyjeme ostatní vyhodíme. Hlavu a chapadla chobotnice vložíme na několik sekund do hrnce s vroucí vodou a chilli papričkou, opět chobotnici vynoříme, ale ne celou (hlavu necháme ve vodě). Postup opakujeme do doby, až se začnou chapadla stáčet. Jakmile chapadla nemění tvar, ponoříme ji do vroucí vody a pomalu ji vaříme 50-60 minut. Uvařenou chobotnici necháme ve vývaru odstát asi 15 minut - tím nám více změkne. Pak ji z vývaru vyjmeme, odkrojíme chapadla, která použijeme na grilování, ostatní části si odložíme na jinou úpravu. Omyjeme si citrón, rukolu, čekankové listy a cherry rajčata červená i žlutá. Na velký servírovací talíř (mísu) poklademe listy rukoly, čekanky, na ně dáme rozkrájená cherry rajčátka. Gril zapneme na nejvyšší stupeň. Připravíme si citronový dip: v misce důkladně smícháme šťávu z jednoho citrónu a olivový olej v poměru 1:2. Připravíme si marinádu: v misce vyšleháme olivový olej s balsamico na hustý krém v poměru 1:1. Do něj ponoříme na 10-12 minut chapadla chobotnice, pokud by se nevešla do marinády, tak je celé marinádou potřeme štětcem. Marinovaná chapadla chobotnice dáme na grilovací mísu a zprudka je ogrilujeme. Ugrilovaná chapadla nakrájíme na kousky, které poklademe na listy salátu. ochutíme je solí, posypeme čerstvě pomletým pepřem, polijeme připraveným citrónovým dipem, pár kapkami balsamico a hned servírujeme.
Zobrazit recept

Křehký máslovo-mandlový koláč s jahodami

Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem. Přidáme moučkový prosátý cukr, špetku soli, vyškrábaná semínka z jednoho vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z omytého pomeranče. Sypkou směs dobře promícháme. Pak přidáme k mouce na kostičky pokrájené změklé máslo, 3 žloutky a 5 lžic mletých mandlí. Těsto důkladně propracujeme rukama, mělo by být hladké, vláčné a polotuhé. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 30 minut odpočinout do chladničky. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Kulatou koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Zahradní jahody omyjeme a necháme oschnout. Rozkvetlé sedmikrásky se stonkem opláchneme v sítu pod studenou vodou, vodu z nich setřepeme a na chvilku je dáme do sklenice. Pak z nich odstřihneme hlavičky se stonkem, maximálně do 2cm. Sedmikrásky a asi 1/3 jahod se zeleným okvětím odložíme na ozdobu. Těsto rozválíme na kruh, větší v průměru asi o 2cm, než je dno formy. Těsto vložíme do formy, okraje těsta prsty přitlačíme k okraji formy a propícháme ho vidličkou, aby nám nevyfouklo. Překryjeme ho pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Koláč pečeme přibližně 10-13 minut dozlatova. Upečený koláč necháme vychladnout. Připravíme si vanilkový krém: do kastrólku nalijeme 300ml mléka. Když je teplé, zamícháme do něj seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Pak mléko odstavíme z plotny. V míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem a Maizenou dohladka. Mísu se žloutky "posadíme" do kastrólu s vroucí vodou. Postupně, nad parou, za stálého míchání, budeme ke žloutkům přilévat mléko, šleháme směs do zhoustnutí. Hotový krém necháme vychladnout. Na vychladlý koláčový korpus vylejeme vychladlý krém a uhladíme ho. Povrch koláče ozdobíme pokrájenými jahodami a sedmikráskami. Střed koláče ozdobíme celými jahodami se zeleným okvětím a servírujeme. Dobrou chuť.
Zobrazit recept

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.