Máslové krémy
Kuchařská škola
Máslové krémy jsou ideální na moučníky z piškotového těsta, se používají na plnění dortů, ale i rolád, různých druhů cukroví a dalšího sladkého pečiva.
Základem všech máslových krémů je samozřejmě máslo, které by vždy mělo být maximálně čerstvé a kvalitní. Před přípravou krému je máslo potřeba nechat v pokojové teplotě změknout a i všechny další přidávané ingredience, které se skladují v chladu, by měly mít stejnou teplotu.
Máslové krémy je možné potravinářskými barvami obarvit, nepoužívají se ale gelové barvy.
Na důkladné prošlehání krému je nejvhodnější ruční elektrický mixér s metlami.
Druhy máslových krémů
Základní máslový krém
Suroviny
- 150 gramů másla
- 150 gramů moučkového cukru
- vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
Postup
Změklé máslo rozšleháte, pak k němu přimícháte cukr a směs šleháte ještě přibližně 2 minuty, dokud není jemná a vzdušná. Na závěr se přidá podle chuti vanilkový cukr nebo extrakt a krém se vyšlehá, aby byl lesklý, vláčný a zároveň dostatečně tuhý.
Máslový krém se smetanou
Suroviny
- 250 gramů másla
- 500 gramů moučkového cukru
- 2 lžíce smetany na šlehání
- vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
Postup
Máslo rozšleháte společně s vanilkou, pak k němu přimícháte cukr a směs ještě krátce prošleháte. Přilijete smetanu a pokračujete ve šlehání, dokud krém není dokonale jemný a zároveň i pevný. Pokud do krému zapíchnete nůž, měl by v něm zůstat stát rovně.
Čokoládový máslový krém
Suroviny
- 250 gramů másla
- 500 gramů moučkového cukru
- 3 až 4 lžíce mléka
- 8 až 10 lžic kakaa nebo čokoláda na vaření
Postup
Máslo rozšleháte s cukrem, přilijete mléko a pokračujete ve šlehání, dokud krém není hladký. Pak pokračujte ve šlehání a postupně přisypávejte kakao.
Pokud chcete, aby krém byl chuťově jemnější, přidejte kakao k máslu hned na začátku s cukrem a použijte ho menší množství – krém bude ale zároveň i světlejší.
V případě použití čokolády na vaření se nechá rozpustit a pak postupně vmíchá do směsi.
Citrónový nebo pomerančový máslový krém
Suroviny
- 250 gramů másla
- 500 gramů moučkového cukru
- 1 citrón nebo pomeranč - šťáva a jemně nastrouhaná kůra
Postup
Máslo rozšleháte s cukrem, přilijete šťávu z citrónu nebo pomeranče a vše šleháte, dokud krém není hladký. Do krému na závěr za stálého šlehání postupně přidáte ještě jemně nastrouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůru.
Kávový máslový krém
Suroviny
- 250 gramů másla
- 500 gramů moučkového cukru
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 2 až 4 lžíce studené černé kávy
Postup
Máslo rozšleháte s cukrem, přilijete smetanu a pokračujete ve šlehání, dokud krém není hladký. Pak pokračujte ve šlehání a postupně přiléváte černou kávu.
Mramorový krém je možné připravit tak, že místo tekuté kávy použijete kávový prášek.
Máslový tvarohový krém
Suroviny
- 250 gramů másla
- 500 gramů moučkového cukru
- 200 gramů plnotučného tvarohu
- vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt
Postup
Máslo rozšleháte s cukrem a vanilkou, pak postupně přidáváte okapaný tvaroh a pokračujete ve šlehání, dokud krém není hladký.
Požadované hustoty krému dosáhnete případným postupným přimícháváním dalšího moučkového cukru.
Máslový krém s vaječnými žloutky
Suroviny
- 100 gramů másla
- 0,25 litru mléka
- 30 gramů cukru moučka
- 50 gramů hladké mouky
- 100 gramů cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 vaječné žloutky
- rum
Postup
Mléko přivedete v hrnci na vaření v parní lázni do varu, pak do něj přimícháte krupicový i vanilkový cukr a žloutky a nakonec za stálého míchání ještě mouku. Směs se nechá prohřát až do zhoustnutí a pak se odstaví ze sporáku.
V míse vyšleháte změklé máslo a moučkový cukr a pak přimícháte vychladlou směs z hrnce. Vše znovu důkladně prošleháte a případně dochutíte rumem, který krému dodá i příjemné aroma.
Sněhový máslový krém
Suroviny
- 5 vaječných bílků
- 300 gramů cukru krupice
- 500 gramů másla
Postup
Bílky ušlehejte do pěny a vláčnými špičkami, pak do nich zašlehejte po částech 50 gramů cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný sníh.
Do rozehřáté pánve dejte zbylý cukr, přilijte 1 decilitr vody a za stálého míchání pomalu zahřívejte. Když se cukr rozpustí, zvyšte teplotu a nechte cukr přejít varem – pro ideální výsledek by měl dosáhnout teploty 121° Celsia.
Do mísy se sněhem pomalu po stěnách přilévejte cukrovou směs z pánve a dál pomalu šlehejte – využijte nejnižší stupeň šlehače nebo mixéru.
Když je nádoba na dotek chladná, přidávejte do směsi po lžičkách máslo a stále šlehejte do hladké konzistence a požadované hustoty.
V případě, že je směs řídká, přidávejte máslo dokud nezhoustne.
Krém je možné dalšími ingrediencemi ochutit – použít můžeme například kávu, kakao, čokoládu, citrónovou nebo pomerančovou šťávu…