Citrónový a mandlový krém
Kuchařská škola
Citrónový krém
Citrónové krémy jsou osvěžující, mohou se použít na náplně dortů a rolád, ale i na jiné druhy sladkého pečiva. Příprava většiny citrusových krémů je velmi rychlá a snadná.
Místo citrónů je možné použít i jiné druhy citrusových plodů – nejlepší jsou pomeranče a mandarinky.
Základní citrusový krém
Suroviny
- 1 lžíce citrónové kůry
- 3/4 hrnku citrónové šťávy
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 3 vejce
- 4 žloutky
- 4 lžíce másla
- 1/4 lžičky soli
Postup
Z omytého citrónu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Pak šťávu, kůru, cukr a sůl smíchejte v rendlíku a dejte vařit, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.
V misce rozšlehejte vajíčka a žloutky, přimíchejte je k šťávě v rendlíku a vše za stálého míchání vařte ještě přibližně 5 minut, dokud směs nezhoustne. Pak ji nalijte přes cedník do mísy.
K směsi v míse přidejte máslo a šlehejte, dokud se nerozpustí a nevznikne hladký vláčný krém. Misku přikryjte potravinovou fólií a dejte do ledničky alespoň na 2 hodiny vychladit.
Krém je možné v chladu skladovat až 2 týdny.
Mandlový krém
Mandlový krém je velmi chutný a hodí se především na dorty k slavnostnějším příležitostem. Můžete si ho připravit jednoduše a rychle z mandlového pudinku.
Do hotového krému je možné ještě přimíchat velmi jemně nasekané nebo umleté oloupané mandle.
Základní mandlový krém
Suroviny
- 1 balíček mandlový pudinkový prášek
- 100 gramů cukru krupice
- 0,5 decilitru smetana ke šlehání
- 250 gramů másla
- 3 decilitry mléka
Postup
V hrnci smícháte mléko, cukr a pudinkový prášek a uvaříme hustý krém, který pak za stálého míchání vychladíte ve studené vodní lázni.
Do krému přidáme na menší části rozdělené máslo a vše vyšleháme do hladkého krému.
Pudinkový krém i máslo musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí!
Do směsi pak ještě zašleháme tuhou šlehačku ze smetany.