Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém
Kuchařská škola
Smetanové krémy
Smetanový krém má základ ze smetany, do které se většinou přimíchává sýr typu žervé. Na přípravu používejte smetanu ke šlehání s vyšším procentem tuku. Krémy jsou vláčné a chutné, velmi dobře se roztírají.
Základní smetanový krém
Suroviny
- 250 gramů žervé – např. neochucená Lučina
- 50 gramů moučkového cukru
- 1,5 decilitru smetany ke šlehání
- vanilka
Postup
Všechny suroviny mimo smetany vložíte do mísy a vyšleháte nejlépe ručním elektrickým šlehačem nebo mixérem. Na závěr zvýšíte otáčky na vyšší rychlost, postupně přiléváte smetanu ke šlehání a krém vyšleháte do hladké jemné konzistence.
Čokoládový smetanový krém
Suroviny
- 2 kelímky smetana 33%
- 100 gramů čokoláda na vaření
- 2 lžíce solamylu
- 250 gramů másla
- 4 lžíce cukru krupice
Postup
Ve vodní lázni svaříte za stálého míchání smetanu, cukr, čokoládu a solamyl. Hustý krém odstavíte ze sporáku, přikryjete fólií a necháte vychladnout.
Do studeného krému pak opatrně postupně po částech zašleháte změklé máslo a krém ještě případně podle chuti dosladíte.
Krém je vhodný jak na plnění dortů a rolád, tak i na jejich potahování.
Šlehačkové krémy
Šlehačkový krém se připravuje ze smetany ke šlehání s vyšším procentem tuku, může být rostlinná i živočišná. V případě potřeby se může použít i ztužovač šlehačky. Smetanu vždy šleháme vychlazenou!
Základní krém je možné ochutit například kakaem, čokoládou nebo studenou kávou, může se do něj přimíchat drobně nakrájené nebo rozmixované ovoce apod.
Základní šlehačkový krém
Suroviny
- 1 smetana ke šlehání - 31, 33, 40 i více % tuku
- 1 ztužovač smetany
- 50 gramů cukru moučka
Postup
Vychlazenou smetanu smícháte ve vyšší nádobě se ztužovaček a pak ji mixérem nebo šlehačem vyšleháte do tuha. V průběhu šlehání postupně přidáváte podle chuti cukr.
Pokud chcete náplň ochutit například kakaem, čokoládou, studenou kávou, rozmixovaným ovocem nebo jinou příchutí, přidávejte je opatrně až když je šlehačka tuhá.
Při plnění dortu je vhodné udělat na okraji z másla hranu, která zabrání šlehačkové náplni ve stuku s polevou, kterou by mohla rozpustit.
Pařížský slehačkový krém
Suroviny
- 2,5 decilitru smetany ke šlehání
- 20 gramů kakaa
- 25 gramů cukru krupice
Postup
Smetanu, kakao i cukr smícháme v kastrůlku a na malé teplotě přivedeme za stálého míchání do varu. Pak kastrůlek sundáme ze sporáku, krém mícháním vychladíme a pak uložíme minimálně na 6 hodin do chladničky – v žádném případě nesmí zmrznout!
Před dalším použitím směs opatrně vyšleháme do lehké pěny.
Videorecept - domácí čokoláda
Na krémy s čokoládou je nejlepší čokoláda domácí...