Máslové krémy

Kuchařská škola

Máslové krémy jsou ideální na moučníky z piškotového těsta, se používají na plnění dortů, ale i rolád, různých druhů cukroví a dalšího sladkého pečiva.

Základem všech máslových krémů je samozřejmě máslo, které by vždy mělo být maximálně čerstvé a kvalitní. Před přípravou krému je máslo potřeba nechat v pokojové teplotě změknout a i všechny další přidávané ingredience, které se skladují v chladu, by měly mít stejnou teplotu.

Máslové krémy je možné potravinářskými barvami obarvit, nepoužívají se ale gelové barvy.

Na důkladné prošlehání krému je nejvhodnější ruční elektrický mixér s metlami.

Druhy máslových krémů

Základní máslový krém

Suroviny

  • 150 gramů másla
  • 150 gramů moučkového cukru
  • vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt

Postup

Změklé máslo rozšleháte, pak k němu přimícháte cukr a směs šleháte ještě přibližně 2 minuty, dokud není jemná a vzdušná. Na závěr se přidá podle chuti vanilkový cukr nebo extrakt a krém se vyšlehá, aby byl lesklý, vláčný a zároveň dostatečně tuhý.

Máslový krém se smetanou

Suroviny

  • 250 gramů másla
  • 500 gramů moučkového cukru
  • 2 lžíce smetany na šlehání
  • vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt

Postup

Máslo rozšleháte společně s vanilkou, pak k němu přimícháte cukr a směs ještě krátce prošleháte. Přilijete smetanu a pokračujete ve šlehání, dokud krém není dokonale jemný a zároveň i pevný. Pokud do krému zapíchnete nůž, měl by v něm zůstat stát rovně. 

Čokoládový máslový krém

Suroviny

  • 250 gramů másla
  • 500 gramů moučkového cukru
  • 3 až 4 lžíce mléka
  • 8 až 10 lžic kakaa nebo čokoláda na vaření

Postup

Máslo rozšleháte s cukrem, přilijete mléko a pokračujete ve šlehání, dokud krém není hladký. Pak pokračujte ve šlehání a postupně přisypávejte kakao.

Pokud chcete, aby krém byl chuťově jemnější, přidejte kakao k máslu hned na začátku s cukrem a použijte ho menší množství – krém bude ale zároveň i světlejší.

V případě použití čokolády na vaření se nechá rozpustit a pak postupně vmíchá do směsi.

Citrónový nebo pomerančový máslový krém

Suroviny

  • 250 gramů másla
  • 500 gramů moučkového cukru
  • 1 citrón nebo pomeranč - šťáva a jemně nastrouhaná kůra

Postup

Máslo rozšleháte s cukrem, přilijete šťávu z citrónu nebo pomeranče a vše šleháte, dokud krém není hladký. Do krému na závěr za stálého šlehání postupně přidáte ještě jemně nastrouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůru.

Kávový máslový krém

Suroviny

  • 250 gramů másla
  • 500 gramů moučkového cukru
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 až 4 lžíce studené černé kávy

Postup

Máslo rozšleháte s cukrem, přilijete smetanu a pokračujete ve šlehání, dokud krém není hladký. Pak pokračujte ve šlehání a postupně přiléváte černou kávu.

Mramorový krém je možné připravit tak, že místo tekuté kávy použijete kávový prášek.

Máslový tvarohový krém

Suroviny

  • 250 gramů másla
  • 500 gramů moučkového cukru
  • 200 gramů plnotučného tvarohu
  • vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt

Postup

Máslo rozšleháte s cukrem a vanilkou, pak postupně přidáváte okapaný tvaroh a pokračujete ve šlehání, dokud krém není hladký.

Požadované hustoty krému dosáhnete případným postupným přimícháváním dalšího moučkového cukru.

Máslový krém s vaječnými žloutky

Suroviny

  • 100 gramů másla
  • 0,25 litru mléka
  • 30 gramů cukru moučka
  • 50 gramů hladké mouky
  • 100 gramů cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 vaječné žloutky
  • rum

Postup

Mléko přivedete v hrnci na vaření v parní lázni do varu, pak do něj přimícháte krupicový i vanilkový cukr a žloutky a nakonec za stálého míchání ještě mouku. Směs se nechá prohřát až do zhoustnutí a pak se odstaví ze sporáku.

V míse vyšleháte změklé máslo a moučkový cukr a pak přimícháte vychladlou směs z hrnce. Vše znovu důkladně prošleháte a případně dochutíte rumem, který krému dodá i příjemné aroma.

Sněhový máslový krém

Suroviny

  • 5 vaječných bílků
  • 300 gramů cukru krupice
  • 500 gramů másla

Postup

Bílky ušlehejte do pěny a vláčnými špičkami, pak do nich zašlehejte po částech 50 gramů cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný sníh.

Do rozehřáté pánve dejte zbylý cukr, přilijte 1 decilitr vody a za stálého míchání pomalu zahřívejte. Když se cukr rozpustí, zvyšte teplotu a nechte cukr přejít varem – pro ideální výsledek by měl dosáhnout teploty 121° Celsia.

Do mísy se sněhem pomalu po stěnách přilévejte cukrovou směs z pánve a dál pomalu šlehejte – využijte nejnižší stupeň šlehače nebo mixéru.

Když je nádoba na dotek chladná, přidávejte do směsi po lžičkách máslo a stále šlehejte do hladké konzistence a požadované hustoty.

V případě, že je směs řídká, přidávejte máslo dokud nezhoustne. 

Krém je možné dalšími ingrediencemi ochutit – použít můžeme například kávu, kakao, čokoládu, citrónovou nebo pomerančovou šťávu…

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.