Přední hovězí

Přední hovězí se v kuchyni používá na přípravu mnoha jídel. Z předního masa je podle šéfkuchařů nejlepší hovězí guláš nebo boršč, používá se na mleté maso a vyrábí se z něj i nejjemnější chutné klobásy. Možností, co si připravit z předního hovězího masa je ale samozřejmě mnohem víc a právě zde najdete velké množství receptů, které by jste opravdu měli vyzkoušet. U některých budete příjemně překvapeni snadnou přípravou a vynikající chutí hotových jídel.

Domácí hamburgery

Přední hovězí maso a vepřovou plec omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky. Jemně je pomeleme na masovém strojku a dáme do mísy. Očištěnou velkou cibuli (asi 100 g) a 1 malý stroužek česneku drobně pokrájíme. V pánvi na rozpáleném oleji cibuli s česnekem osmažíme dozlatova a přidáme ji bez omastku k masu. Podle chuti maso osolíme, opepříme, přidáme strouhanku, směs důkladně promícháme a odložíme do chladničky minimálně na 30 minut odpočinout. Přichystáme si cibule na víně: Očistíme červené cibule se šalotkou a pokrájíme je na tenká kolečka. V teflonové pánvi nasucho rozpustíme cukr na hnědý karamel. Jakmile bude tekutý, přidáme máslo a cibule, promícháme a restujeme asi 2-3 minuty. Poté přilijeme 1 dl červeného vína, 0,5 lžičky vinného octa a 1 dl vody. Promícháme a pod poklicí cibuli pomalu dusíme necelých 20 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem. Ještě si připravíme dresink: Do misky dáme 6-7 lžic majonézy Hellmanns, 3 lžíce kečupu Heinz, lžičku hořčice, lžičku javorového sirupu, sůl, pepř a podle chuti několik kapek citronové šťávy. Dresink dobře vymícháme. Omyjeme petrželovou nať, vodu setřepeme, velmi drobně ji pokrájíme a přimícháme do dresinku. Připravíme si zeleninovou oblohu: Omytá a osušená rajčata pokrájíme na plátky. Omyjeme 4 listy salátu a vodu z nich setřepeme. Sladkokyselé okurky nakrájíme na tenké šikmé plátky. Ještě si připravíme 4 tenké plátky tvrdého sýru. 8 tenkých plátků Anglické slaniny osmažíme v pánvi dokřupava. Maso si rozdělíme na 4 díly a mokrýma rukama vytvoříme placky, silné asi 2,5 cm. V pánvi si rozpálíme olej a maso osmažíme z každé strany do zlatohněda. Smažíme je z každé strany 2-4 minuty. 4 velké housky nebo žemle na hamburgery rozpečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 3-4 minuty, poté je rozkrojíme v polovině. Na spodní strany housek dáme listy salátu, dresink, plátky rajčat a okurky. Na ně poklademe cibulku na víně, maso, osmaženou slaninu, přiklopíme vrchní části housek a hned podáváme.
Zobrazit recept

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.