Mixery, šlehače, hnětače
Různé elektrické přístroje v kuchyni šetří čas, zjednodušují práci a samozřejmě snižují vynaloženou námahu s přípravou těst, náplní a krémů.
Kuchařská škola
Elektrické přístroje jsou nedílnou součástí všech kuchyní. Vzhledem k rozvoji technologií a moderním materiálům můžou mít různý tvar i velikost, základním kritériem pro jejich výběr, pořízení i funkce ale zůstává poměr spotřeby energie a výkonu. Řada současných elektrických přístrojů má svůj původ u původních mechanických ručních přístrojů. Způsob jejich používání a využití zůstal v podstatě stejný, v mnoha případech se změnil vzhled, ale především využívají jiný pohon - elektrický motor.
Kuchyňský robot
Kuchyňský robot je typický představitel elektrických kuchyňských přístrojů. Složitost a velikost těchto všestranných kuchyňských pomocníků i poněkud nesnadnou údržbu a čištění vyvažuje skutečnost, že nahradí mnoho dalších jednostranně zaměřených přístrojů.
S dobře vybaveným multifunkčním kuchyňským robotem je možné
- mixování
- šlehání
- hnětení
- strouhání
- krájení
- sekání
- lisování
- mletí
- pasírování
- odšťavování
Kuchyňské roboty se vyrábí především z pevných plastů. Nové typy robotů už ale dokázaly vzhled i funkčnost spojit a k dispozici tak jsou skutečně pěkné a účinné přístroje.
Nejdůležitější částí kuchyňského robota je tzv. základna, v které je umístěn motor, převodové zařízení a ovládací prvky. Součástí základny je odnímatelná výstupní plastová nebo skleněná nádoba. K základně se různými způsoby podle momentálního využití připojují vstupní nádoby pro suroviny a také nástroje a přípravky pro jednotlivé činnosti.
Mixéry a šlehače
Elektrické mixéry a šlehače patří k nejpoužívanějším kuchyňským přístrojům. Postupem času prošly značným vývojem a jsou z nich dnes velmi užiteční pomocníci, s kterými můžeme nejen mixovat, ale i sekat nebo krájet různé suroviny. Přístroje jsou dnes vybavené regulací otáček, mnohé mají navíc přídavnou funkci turbo efektu, který v extrémních situacích dokáže maximální otáčky ještě zvýšit. Moderní přístroje jsou vybaveny mnoha funkcemi, šlehače mají nástavce pro mixování, s mixéry je možné šlehat…
Stolní přístoje se většinou skládají ze základní nádoby, na kterou se jednoduchým způsobem připevňuje víko, do kterého je zabudovaný motor a převodové zařízení, ke kterému se připojují hnětací vidlice, šlehací metly nebo sekací nože. Ve víku je často i uzavíratelný otvor pro přidávání surovin.
Tyčové - ponorné mixéry nemají základní nádobu a používají se k mixování a dalším činnostem přímo v míse, hrnci, sklenici apod. V štíhlé rukojeti je zabudován motor, k spodní části se připevňují vidlice, metly nebo nože. Na uskladnění nepotřebují mnoho místa, jejich výkon je ale nižší než u stolních přístrojů.
Ruční šlehače a mixéry mají ve většině případů pevný stojan s mísou a dvě šlehací metly, které je možná vyměnit za hnětací jehly nebo sekací nože. Jsou ale vhodné jen pro občasné používání, při častější potřebě mixování nebo šlehání jsou výhodnější přístroje elektrické.
Hnětače těsta
Hnětače těsta jsou speciální přístroje na zpracovávání různých druhů těst, nejčastěji kynutých a těsta na přípravu pizzy. Konstrukce a odolnost materiálů umožňuje zpracování i větších objemů těsta a tak se nahrazuje namáhavé ruční hnětení. V domácnosti klasický hnětač těsta nahradí kuchyňský robot nebo některé typy domácí pekárny.
Hnětače se používají především v profesionální výrobě v pekárnách a také pizzeriích. Zpracování těst probíhá v otáčející se nádobě, ve které rotuje hnětací hák. Standardně se hnětače těsta vyrábí pro hnětení tuhého a lehkého těsta v objemech pracovní nádoby 7 až 50 litrů.