Plechy, formy, formičky

Různé formy, formičky, plechy ale třeba i pekáč jsou dalším nezbytným vybavením, bez kterého se při pekařství a cukrářství neobejdete. V současné době si je můžete vybírat z neuvěřitelně velkého množství velikostí, tvarů i různých materiálů.

Kuchařská škola

Výběr vhodného nádobí na pečení je vzhledem k nabídce poměrně složitý. Rozhodovat se jen podle velikosti a tvaru není ideální postup, vždy je potřeba ještě uvažovat o tom, jaké pečící nádobí opravdu potřebujete, z jakého materiálu je vyrobeno a jak je kvalitní. Šetřit se v tomto případě většinou nevyplácí…

Základní nádobí na pečení v troubě

Pečící nádobí je jedním ze základních vybavení každé kuchyně. Při jeho pořizování je ale potřeba zvážit, zda se využijí spíše malé, případně středně velké nebo velké formy, vycházet by se mělo i z toho, co se bude péct – jestli klasické koláče a buchty, nebo dorty a jiné moučníky.

V kuchyni by měly být minimálně

  • 2 plechy na pečení
  • forma na dorty
  • forma na koláče
  • forma na bábovku
  • 2 pekáče různé velikosti

Doplňující formy

  • forma na srnčí hřbet
  • formičky na cukroví

Praktická je i tzv. chladící mřížka a v případě, že pečete dorty, podložka na jejich přenášení.

Zapomenout byste neměli ani na bezpečnost a pořídit si rukavice nebo chňapky na manipulaci s horkým nádobím – nejlepší jsou moderní silikonové.

Plechy na pečení

Obrázek

Pečící plechy se používají při pečení cukroví, koláčů a dalších nižších pekařských výrobků, a také jako podložka pod menší pečicí formy. Mají obdélníkový tvar, různou velikost i výšku okrajů. Vyrábí se hlavně z potravinářského hliníku nebo karbonové ocel, jejich povrch je smaltovaný nebo teflonový. K dostání jsou i těžší plechy z nerezové oceli. Všechny používané materiály velmi dobře rozvádí teplo a snadno se udržují.

Formy na dort, bábovku a koláče

Obrázek

Formy na pečení jsou k dostání v mnoha variantách - na dorty, bábovky, koláče, tzv. srnčí hřbety a různé další. Prodávají se ale i menší formy na pečení koláčků, muffin a dalších druhů pečiva. Mají různé tvary i velikosti, některé jsou rozkládací a mají odnímatelné dno. Nejčastějším výrobním materiálem je sklo, keramika a porcelán, ale i lehký kov s teflonovým povrchem. V současnosti se mnoho forem vyrábí i ze speciálního silikonu.      

Ve vybavení by neměla chybět

  • forma na dort s průměrem 24 nebo 28 centimetru, ideálně s odstranitelnou boční částí, případně s vložkou na pečení věnců
  • koláčová forma s vroubkovaným nebo hladkým okrajem
  • forma na bábovku – vroubkovaná, s tzv. komínkem uprostřed
  • pekáček – obdélníkový, cca 2 centimetry vysoké boční části

a případně ještě

  • forma na lehký piškotový dort – uprostřed má komínek a může mít i odstranitelné dno
  • forma na srnčí hřbet
  • chlebíčková forma

Formičky na cukroví

Formičky na pečení cukroví se v současné době vyrábí v mnoha tvarech i velikostech z různých klasických i moderních materiálů. Velmi zajímavé z hlediska úspory času i energií jsou speciální formičková plata, na kterých je více stejných nebo různých tvarů. Tyto formy se snadno plní, cukroví se z nich lehce vyklápí, je stejnoměrně propečené…

Pekáče

Obrázek

Pekáč se používá především na pečení klasických plněných kynutých buchet. Důležitá je schopnost dokonale rozvádět teplo na celou plochu, která je nejlepší u pekáčů nerezových, smaltovaných a keramických. Pokud je u pekáče upozornění, že se nemá používat na přímý zdroj tepla, jedná se většinou výrobek, kterého kvalita je poměrně malá.

Materiály a kvalita

Při pořizování forem, formiček, plechů i pekáčů a ostatního nádobí, které se používá v troubě, se vyplatí vybírat osvědčené a kvalitní výrobky. Jsou sice dražší, ale vzhledem k jejich životnosti, údržbě a také i možné úspoře enegrií se to vyplatí. 

Nejdůležitější kritéria jsou odolnost, kvalita materiálu, způsob zpracování, snadná manipulace a údržba. Plechy, formy, formičky i pekáče se v současnosti vyrábí z několika různých materiálů.  Od použitého materiálu se odvíjí technologie zpracování a také konečná povrchová úprava. Nejčastějšími výrobními materiály jsou nerezová ocel, litina, titan, měď, keramika, sklo ale i porcelán a nejnověji silikon.

Korpusy, určené pro pokrytí povrchovou vrstvou jsou vyrobené ze speciálního potravinářského hliníku nebo karbonové oceli, na povrchovou úpravu se používá smalt a teflon. Tyto speciální povrchy zabraňují přichytávání těsta, doba pečení bývá až poloviční proti jiným materiálům

 Lehké kovové pekáče z bílého plechu nebo speciálního hliníku s tenkým dnem - a platí to i pro kovové zapékací mísy, různé pečící formy nebo plechy - se vlivem vysokých teplot v troubě velmi často zdeformují a jsou pak pro další používání nevhodné… 

Formy a plechy ze silnějšího černého plechu dokonale rozvádí teplo po celém povrchu, doba pečení je ale delší.

Keramické a měděné formy mohou sloužit i jako dekorace.

Sklo a keramika rozvádí teplo pomalu, ale velmi rovnoměrně, formy jsou vhodné pro těsta pečená při nižších a středních teplotách.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.