Makové náplně
Náplně s mákem jsou velmi oblíbené, používají se na koláče, do závinů, šátečků i do kynutých buchet. Na větších kulatých koláčích se velmi často maková náplň kombinuje s náplní tvarohovou a marmeládovou, případně i s něterými druhy ovoce - nejčastěji švestkami.
Kuchařská škola
Makové náplně se používají podobně jako tvarohové poměrně často. Jsou vynikající na různé koláče, záviny i do kynutých buchet.
Mák by vždy měl být jemně umletý. Před smícháním s dalšími ingrediencemi se v některých receptech nechává v kastrůlku s vodou a mlékem podusit do měkka - nesmí se ale připálit a tak je ho nutné stále míchat.
K ochucení makových náplní se používá například i med,různé zavařeniny, citrónová kůra, hřebíček, skořice nebo vanilka, velmi často se přidávají i vlašské ořechy.
Náplň bude jemnější, pokud se do ní přidá vaječný žloutek a tuhý sníh z bílků.
Makovou náplň si můžete připravit předem a nechat ji v misce nebo sáčku v mrazáku. Na samotnou přípravu pečiva se používá rozmražená.
Základní maková náplň
Suroviny
- 150 gramů mletého máku
- 2 decilitry mléka
- 2-3 polévkové lžíce přepuštěného másla
- špetku mleté skořice
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- podle chuti moučkový cukr
- nastrouhaná citrónová kůra
- 1 polévková lžíce hrozinek naložených v rumu
Postup
Mléko dáte do hrnce a uvedete do varu. Přisypete mák, přidáte vanilkový i moučkový cukr a skořici a vše za stálého míchání vaříte, až se mléko odpaří a vznikne hustá kaše. Do uvařeného máku přidáte máslo, citrónové aróma nebo citrónovou kůru a okapané hrozinky naložené v rumu.Necháte vychladit a pak můžete použít na plnění šátečků, koláčků, závinů i na velké koláče.
Rychlá maková náplň
Maková náplň, která se nevaří. Základem je jemně mletý mák, do kterého se podle chuti přimíchávají různé další ingredience, třeba i takové, jaké jsou momentálně k dispozici. Cukr se podle chuti přidává až na závěr.
Základní suroviny
- mletý mák
- moučkový cukr
- rozinky
Ostatní ingredience – například:
- mleté vlašské ořechy
- marmeláda – různé druhy, nejvhodnější je jablečná
- mletá jablka nebo jablka z kompotu
- mletý kokos
- mletá skořice