Makové náplně

Náplně s mákem jsou velmi oblíbené, používají se na koláče, do závinů, šátečků i do kynutých buchet. Na větších kulatých koláčích se velmi často maková náplň kombinuje s náplní tvarohovou a marmeládovou, případně i s něterými druhy ovoce - nejčastěji švestkami.

Kuchařská škola

Makové náplně se používají podobně jako tvarohové poměrně často. Jsou vynikající na různé koláče, záviny i do kynutých buchet.

Obrázek

Mák by vždy měl být jemně umletý. Před smícháním s dalšími ingrediencemi se v některých receptech nechává v kastrůlku s vodou a mlékem podusit do měkka - nesmí se ale připálit a tak je ho nutné stále míchat.

K ochucení makových náplní se používá například i med,různé zavařeniny, citrónová kůra, hřebíček, skořice nebo vanilka, velmi často se přidávají i vlašské ořechy.

Náplň bude jemnější, pokud se do ní přidá vaječný žloutek a tuhý sníh z bílků.

Makovou náplň si můžete připravit předem a nechat ji v misce nebo sáčku v mrazáku. Na samotnou přípravu pečiva se používá rozmražená.

Obrázek  

Základní maková náplň

Suroviny

  • 150 gramů mletého máku
  • 2 decilitry mléka
  • 2-3 polévkové lžíce přepuštěného másla
  • špetku mleté skořice
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • podle chuti moučkový cukr
  • nastrouhaná citrónová kůra
  • 1 polévková lžíce hrozinek naložených v rumu

Postup

Mléko dáte do hrnce a uvedete do varu. Přisypete mák, přidáte vanilkový i moučkový cukr a skořici a vše za stálého míchání vaříte, až se mléko odpaří a vznikne hustá kaše. Do uvařeného máku přidáte máslo, citrónové aróma nebo citrónovou kůru a okapané hrozinky naložené v rumu.Necháte vychladit a pak můžete použít na plnění šátečků, koláčků, závinů i na velké koláče.

Rychlá maková náplň

Maková náplň, která se nevaří. Základem je jemně mletý mák, do kterého se podle chuti přimíchávají různé další ingredience, třeba i takové, jaké jsou momentálně k dispozici. Cukr se podle chuti přidává až na závěr.

Základní suroviny

  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • rozinky

Ostatní ingredience – například:

  • mleté vlašské ořechy
  • marmeláda – různé druhy, nejvhodnější je jablečná
  • mletá jablka nebo jablka z kompotu
  • mletý kokos
  • mletá skořice

Videorecept na makovou náplň

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.