Ostatní náplně

Na různé druhy koláčů, závinů, do kynutých buchet a dalšího pečiva se používají i jiné druhy náplní, než jsou tvarohové, makové nebo ovocné. Velmi oblíbené jsou náplně z marmelády, povidel nebo ořechů, ale připravují se i náplně ze zeleniny.

Kuchařská škola

Různé náplně z marmelády, povidel, ořechů, ale v některých případech i z určitých druhů zeleniny jsou velmi oblíbené. Jejich příprava je většinou velmi jednoduchá a rychlá. Používají se na koláče, do závinů i kynutých buchet

Obrázek

Ořechová náplň

Suroviny

  • vlašské ořechy
  • cukr
  • med
  • mléko
  • piškoty
  • šťáva z citrónu nebo pomeranče

Postup

Jádra vlašských ořechů nastrouháte, přidáte k nim cukr a med, rozmícháte je s mlékem a případně zahustíte jemně rozdrobenými piškoty. Chuť je možné ještě vylepšit přidáním šťávy z citrónu nebo pomeranče.

Na křehké koláče se náplň zjemní přidáním žloutků a sněhu z bílků.

Povidlové náplně

Nejčastěji se používají švestková, jablečná nebo hrušková povidla.

Dobrá hustá povidla je většinou nutné mírně naředit vlažnou vodou a pak do nich přimíchat cukr, rum, skořici, vanilku a nastrouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůru, případně i šťávu.

Borůvková povidlová náplň

Povidla z borůvek rozředíte vlažnou vodou, přidáme k nim máslo a vše rozvaříte. Náplň se případně zahustí mlékem rozmíchaným s trochou mouky, povaří a po vychladnutí použije například na koláče.

Obrázek

Náplň z ovesných vloček

Ovesné vločky prudce osmahnete na rozehřáté pánvi s trochou cukru, pak je umelete s jádry vlašských ořechů, případně podle chuti osladíte a naředíte mlékem. Pro chuť a aroma se přidává rum a nastrouhaná citrónová kůra, pro barvu je možné přimíchat kakao, rozpuštěnou čokoládu nebo zavařeninu.

Náplň ze zelí

Suroviny

  • 700 gramů  bílého zelí
  • 150 gramů másla
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce cukru moučka
  • mletý pepř

Postup

Zelí nakrájíte na drobné  nudličky. V hrnci rozehřejete máslo, přilijete trochu vody a přidáte zelí, které pod pokličkou dusíte, dokud není měkké.

Do měkkého zelí přidáte vanilkový i moučkový cukr, skořici a podle chuti pepř, vše ještě za stálého míchání necháte 5 až 10 minut provařit. V zelí by na konci neměla být žádná tekutina, mělo by mít vůni po vanilce i skořici, kterou je možné přimícháním těchto ingrediencí ještě vylepšit.

Vychladlá zelná náplň je vhodná například do šátečků a závinů z listového těsta nebo na kulaté koláče.

Zelnou náplň si můžete připravit předem a nechat ji v plastovém sáčku nebo vhodné nádobě zamrazit.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.