Ostatní náplně
Na různé druhy koláčů, závinů, do kynutých buchet a dalšího pečiva se používají i jiné druhy náplní, než jsou tvarohové, makové nebo ovocné. Velmi oblíbené jsou náplně z marmelády, povidel nebo ořechů, ale připravují se i náplně ze zeleniny.
Kuchařská škola
Různé náplně z marmelády, povidel, ořechů, ale v některých případech i z určitých druhů zeleniny jsou velmi oblíbené. Jejich příprava je většinou velmi jednoduchá a rychlá. Používají se na koláče, do závinů i kynutých buchet
Ořechová náplň
Suroviny
- vlašské ořechy
- cukr
- med
- mléko
- piškoty
- šťáva z citrónu nebo pomeranče
Postup
Jádra vlašských ořechů nastrouháte, přidáte k nim cukr a med, rozmícháte je s mlékem a případně zahustíte jemně rozdrobenými piškoty. Chuť je možné ještě vylepšit přidáním šťávy z citrónu nebo pomeranče.
Na křehké koláče se náplň zjemní přidáním žloutků a sněhu z bílků.
Povidlové náplně
Nejčastěji se používají švestková, jablečná nebo hrušková povidla.
Dobrá hustá povidla je většinou nutné mírně naředit vlažnou vodou a pak do nich přimíchat cukr, rum, skořici, vanilku a nastrouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůru, případně i šťávu.
Borůvková povidlová náplň
Povidla z borůvek rozředíte vlažnou vodou, přidáme k nim máslo a vše rozvaříte. Náplň se případně zahustí mlékem rozmíchaným s trochou mouky, povaří a po vychladnutí použije například na koláče.
Náplň z ovesných vloček
Ovesné vločky prudce osmahnete na rozehřáté pánvi s trochou cukru, pak je umelete s jádry vlašských ořechů, případně podle chuti osladíte a naředíte mlékem. Pro chuť a aroma se přidává rum a nastrouhaná citrónová kůra, pro barvu je možné přimíchat kakao, rozpuštěnou čokoládu nebo zavařeninu.
Náplň ze zelí
Suroviny
- 700 gramů bílého zelí
- 150 gramů másla
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 2 polévkové lžíce cukru moučka
- mletý pepř
Postup
Zelí nakrájíte na drobné nudličky. V hrnci rozehřejete máslo, přilijete trochu vody a přidáte zelí, které pod pokličkou dusíte, dokud není měkké.
Do měkkého zelí přidáte vanilkový i moučkový cukr, skořici a podle chuti pepř, vše ještě za stálého míchání necháte 5 až 10 minut provařit. V zelí by na konci neměla být žádná tekutina, mělo by mít vůni po vanilce i skořici, kterou je možné přimícháním těchto ingrediencí ještě vylepšit.
Vychladlá zelná náplň je vhodná například do šátečků a závinů z listového těsta nebo na kulaté koláče.
Zelnou náplň si můžete připravit předem a nechat ji v plastovém sáčku nebo vhodné nádobě zamrazit.