Citrónová poleva
Kuchařská škola
Citrónová poleva nesmí být příliš hustá, protože pak se nestejnoměrně roztéká a vytváří vyšší vrstvy. Příliš hustou polevu je možné naředit vodou, řídké se zahustí přidáním cukru.
Citrónové polevy je potřeba zpracovat co nejrychleji, protože poměrně rychle tuhnou. K ztuhnutí nepotřebují být v chladu.
Příprava domácí citrónové polevy
Základní citrónová poleva
Suroviny
- 180 gramů cukru moučka
- 2 lžíce horké vody
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce horkého másla
Postup
V misce smícháte cukr, vodu, citrónovou šťávu a máslo, vše pak mixujte mixérem nebo šlehačem, dokud poleva není hladká a vláčná.
Lesklá citrónová poleva
Suroviny
- 200 gramů moučkového cukru
- 4 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžičky rostlinného oleje
Postup
Do cukru v míse přimícháte olej a pak postupně přidáváte citrónovou šťávu. Směs mícháte do hladké polevy, která by ale neměl být příliš hustá, aby se dala snadno roztírat.
Citrónová poleva podle profesionálů
Suroviny
- 0,5 kilogramu cukru krystal
- voda
- citrónová šťáva
Postup
Cukr se ve vyšším hrnci zalije vodou tak, aby hladina byla o přibližně 1 centimetr vyšší. Pak se směs za stálého míchání vaří až dosáhne teploty 114° Celsia. Pak se ochladí na 30 až 40° Celsia, přimíchá se do ní 5 až 7 kapek citrónové šťávy a míchá se, dokud nezačne tuhnout.
Poleva v určité chvíli začne tuhnout velmi rychle. Pokud je příliš tuhá, může se trochou vody naředit – přidáváním vody už pak poleva ale netuhne tak, jak by měla v ideální konzistenci.