Citrónová poleva

Kuchařská škola

Citrónová poleva nesmí být příliš hustá, protože pak se nestejnoměrně roztéká a vytváří vyšší vrstvy. Příliš hustou polevu je možné naředit vodou, řídké se zahustí přidáním cukru.

Citrónové polevy je potřeba zpracovat co nejrychleji, protože poměrně rychle tuhnou. K ztuhnutí nepotřebují být v chladu.

Příprava domácí citrónové polevy

Základní citrónová poleva

Suroviny

  • 180 gramů cukru moučka
  • 2 lžíce horké vody
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce horkého másla

Postup

V misce smícháte cukr, vodu, citrónovou šťávu a máslo, vše pak mixujte mixérem nebo šlehačem, dokud poleva není hladká a vláčná. 

Lesklá citrónová poleva

Suroviny

  • 200 gramů moučkového cukru
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky rostlinného oleje

Postup

Do cukru v míse přimícháte olej a pak postupně přidáváte citrónovou šťávu. Směs mícháte do hladké polevy, která by ale neměl být příliš hustá, aby se dala snadno roztírat.

Citrónová poleva podle profesionálů

Suroviny

  • 0,5 kilogramu cukru krystal
  • voda
  • citrónová šťáva

Postup

Cukr se ve vyšším hrnci zalije vodou tak, aby hladina byla o přibližně 1 centimetr vyšší. Pak se směs za stálého míchání vaří až dosáhne teploty 114° Celsia. Pak se ochladí na 30 až 40° Celsia, přimíchá se do ní 5 až 7 kapek citrónové šťávy a míchá se, dokud nezačne tuhnout.

Poleva v určité chvíli začne tuhnout velmi rychle. Pokud je příliš tuhá, může se trochou vody naředit – přidáváním vody už pak poleva ale netuhne tak, jak by měla v ideální konzistenci.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.