Karamelová poleva
Kuchařská škola
Karamelová poleva je poněkud náročnější na přípravu, ale ve výsledku pak budete mít chutný a vzhledově zajímavý povrch dortu, rolády nebo jiných druhů sladkého pečiva.
Karamelové polevy se připravují z krystalového cukru a vody nebo smetany ke šlehání.
V průběhu přípravy nikdy nepřilévejte studenou vodu nebo smetanu do rozpáleného karamelu, protože vlivem velkého rozdílu teplot by karamel mohl vystříknout z hrnce.
Pokud polevu připravujete s vodou a je hustá, může se přidáním teplé vody rozředit. V případě, že je řídká, zhustne při dalším provaření – musí se vždy ale stále míchat.
V případě, že polevu připravujete ze smetany ke šlehání a je řídká a jako poleva nevyužitelná, může se po důkladném vychlazení vyšlehat a získáte tak vynikající karamelovou šlehačku.
Pokud je poleva nahořklá, tavili jste cukr příliš dlouho.
Karamelové polevy je možné pro další použití uskladnit v chladničce přibližně jeden týden.
Příprava domácí karamelové polevy
Základní karamelová poleva
Suroviny
- 200 gramů moučkového cukru
- 4 lžíce vody
Postup
Z 50 gramů cukru připravíte v pánvi karamel – cukr za stálého míchání v pánvi pomalu zahřívejte, až se zbarví do zlatohnědé barvy a má příjemnou karamelovou vůni. Pak do karamelu opatrně postupně přilévejte teplou vodou a za stálého míchání ho vařte, dokud není hladký. Do horké směsi přidejte zbývající cukr a vše důkladně míchejte, dokud poleva není dokonale hladká, vláčná a lesklá.
Karamelová poleva smetanová
Suroviny
- 250 gramů cukru krupice
- 2,5 decilitru smetany ke šlehání
Postup
Nejdříve v hrnku ohřejte smetanu a pak nechte za stálého míchání ve vyšším kastrůlku zkaramelizovat cukr na světle hnědou barvu. Nesmí se připálit! Do zcela rozpuštěného cukru opatrně vmícháte teplou smetanu. Poleva bude pěnit i prskat a srazí se na hrudku, která se ale během dalšího míchání rozpustí na hladký krém.