Medové perníkové těsto

Medové, nebo také perníkové těsto je nejvíce využívané na vánoční cukroví. Pečivo z něj se ale musí připravit s předstihem, aby se dostatečně rozleželo a bylo vláčné. Medové perníčky jsou i zajímavou dekorací.

Kuchařská škola

Medové těsto je známé spíše jako perníkové. Příprava tohoto těsta je pracnější a vánoční cukroví z něj je ale nutné upéct už koncem listopadu, aby se do Vánoc dobře rozleželo.

Obrázek  

Postup při přípravě medového těsta

Medové těsto je možné připravit v několika variantách, které se od sebe liší především v přísadách, některé ale částečně i v základních surovinách a postupu přípravy.

Základní medové těsto

Suroviny

  • 1,1 kilogramu hladké mouky
  • 0,5 kilogramu cukru krupice
  • 4,5 decilitru vody
  • 250 gramů medu
  • 25 gramů marmelády
  • 15 gramů perníkového koření - skořice, nové koření, badyán, anýz

Zpracování těsta

Nejdříve 50 gramů cukru roztavíme ve velkém hrnci na karamel. Vodu v jiném hrnci přivedeme těsně k bodu varu a pak ji přilijeme k roztavenému cukru. Za stálého míchání přisypeme zbylý cukr, med i marmeládu a směs necháme přejít varem. Pak hrnec odstavíme a necháme zchladnout na přibližně 30 °C. Po vychladnutí zapracujeme mouku a koření.

Těsto zabalíme do fólie a necháme před dalším zpracováním a pečením 1 týden v chladu uležet.

Medové těsto s mandlemi nebo ořechy

Suroviny

  • 600 gramů hladké mouky
  • 250 gramů kilogramu hnědého cukru
  • 4,5 decilitru vody
  • 600 gramů medu
  • 25 gramů marmelády
  • 2 lžičky perníkového koření - skořice, nové koření, badyán, anýz
  • 250 gramů mandlí, případně lískových nebo vlašských ořechů, jemně nasekaných
  • 1 balíček - 12 gramů - kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžičky rumu
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu

Zpracování těsta

Med a cukr vložíme do hrnce, za stálého míchání rozehřejeme a necháme cukr zcela rozpustit.  Směs se ale nesmí vařit. Mandle nebo ořechy, případně oboje nasekáme najemno a smícháme s citronovou kůrou a kořením. Mouku promícháme s kypřicím práškem. Med s cukrem necháme mírně vychladnout a pak k němu přisypeme mandle - ořechy - s kořením a citronovou kůrou, mouku s kypřícím práškem a přilijeme rum. Vypracujeme tuhé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 6 hodin uležet v chladu.

Obrázek

Pečení medového těsta

Uleželé těsto rozválíme na placku o tloušťce asi 5 milimetrů a z ní pak vykrajujeme různé tvary.  Pokládáme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě, předehřáté na 180 °C přibližně 10 až 12 minut. Upečené cukroví necháme pomalu vychladnout.

Zdobení upečených perníčků

Upečené vychladlé perníčky je možné různě zdobit. Nejčastěji se používá citronová nebo čokoládová poleva, ale i polevy různě obarvené. Do mokré polevy je možné položit například kousky ořechů, mandlí nebo i kandovaného ovoce.

Obrázek

Rady pro přípravu a pečení medového těsta

Na plechy bychom měli pokládat přibližně stejně velké cukroví.

Pokud chceme perníčky použít jako dekoraci, uděláme do nich hned po upečení malý otvor, za který je můžeme pověsit. Perníčky na dekoraci můžeme nechat ztvrdnout.

Vychladlé perníčky určené ke konzumaci skladujeme v chladu a pečlivě je přikryjeme, aby neztvrdly.

Medové těsto má přípravu složitější, ale cukroví z něj je poměrně trvanlivé, velmi voňavé a dá se použít nejen ke konzumaci, ale i jako dekorace. Vykrajovat lze nejrůznější tvary, velmi dobře se zdobí. 

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.