Piškotové těsto

Piškotové těsto se vhodné na dorty  a rolády. Jeho příprava není složitá ani náročná, vždy je ale potřeba dodržet v recepturách uvedené druhy i množství surovin, a samozřejmě také postup. 

Kuchařská škola

Piškotové těsto je lehké, na jeho přípravu se nepoužívá žádný tuk ani máslo, ale jen vajíčka, mouka a cukr. Nejčastěji se z něj pečou rolády a dortové korpusy. Příprava je jednoduchá, pečení netrvá dlouho.

Ochucení piškotového těsta

Piškotové těsto je možné ochutit - suroviny vždy přidáváme do žloutkové pěny s první části sněhu z bílků.

  • Čokoládové - přidáme 100 gramů nastrouhané čokolády
  • Kakaové - přimícháme 25 gramů práškového kakaa
  • Kávové - přilijeme 1 lžíce instantní kávy rozpuštěnou v teplé vodě
  • Ořechové - místo třetiny mouky přidáme nastrouhané vlašské nebo lískové ořechy
  • Mandlové - čtvrtina mouky se nahradí nastrouhanými mandlemi
  • Pomerančové - přidáme nastrouhanou kůru z jednoho až dvou omytých pomerančů

Postup při přípravě piškotového těsta

Obrázek

Základní lehké piškotové těsto

Suroviny

  • 120 gramů polohrubé mouky
  • 120 gramů moučkového cukru
  • 6 vajec  

Vajíčka před přípravou těsta vyjmeme na potřebnou dobu z chladničky, aby měla pokojovou teplotu.

Část mouky je možné nahradit škrobovou moučkou, těsto pak bude jemnější.

Zpracování těsta

Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky ve větší míse našleháme se třemi lžícemi cukru. Z bílků v jiné misce ušleháme pevný sníh a pak do něj opatrně přidáme zbylý cukr. Jednu třetinu sněhu z bílků zamícháme do žloutkové pěny, zlehka vmícháme mouku a nakonec zbylý sníh.

Úsporné piškotové těsto

Suroviny

  •  120 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 3 vajíčka
  • půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžíce horké vody  

Vajíčka by měla mít před přípravou těsta pokojovou teplotu.

Těsto bude jemnější, pokud část mouky nahradíme škrobovou moučkou.

Zpracování těsta

Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky ve větší míse rozšleháme s horkou vodou a pak je s dvěma třetinami cukru našleháme do husté pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a opatrně do něj vmícháme zbylý cukr. Do pěny ze žloutků postupně střídavě po menších částech přidáváme tuhý sníh a mouku, předem smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.

 

Pečení piškotového těsta

Těsto je nutné dát péct ihned do dokončení jeho přípravy. Formy musí být vymazané a vysypané.

Piškotové těsto pečeme v troubě předehřáté na 170°C, těsto nabývá pomalu a nepopraská. Při vyšších teplotách bude upečené dříve, ale nebude tak kypré a bude popraskané.

Těsto je upečené, když odstává od krajů pečícího plechu nebo formy, nebo když na něj zatlačíme prstem a těsto se vrátí zpět. Propečení zjistíme vpíchnutím dřevěné špejle - pokud se těsto na špejli nelepí, je upečené.

Obrázek

Rady pro přípravu a pečení piškotového těsta

Těsto bude lehké, nadýchané a jeho objem se zvýší až o třetinu, když žloutky s cukrem ušleháme do velmi pevné bílé pěny a bílky vyšleháme se špetkou soli.

Piškotové těsto se zvláční přidáním přiměřeného množství bramborového škrobu.

Těsto dáme péct ihned po přípravě, protože by ztratilo svůj objem.

Pečicí trouba musí být předehřátá, jinak se těsto vysuší.

Upečené korpusy i ostatní druhy pečiva vyjmeme ihned z formy nebo sundáme z plechu, aby se k nim dostal ze všech stran vzduch a nebyly lepkavé.

Upečený piškotový plát na roládu posypeme ihned po upečení krystalovým cukrem a přikryjeme ho utěrkou. Piškot tak zůstane vláčný a nebude při stáčení praskat.

Piškotové těsto připravíme i upečeme poměrně rychle. Pokud při jeho přípravě věnujeme dostatečnou pozornost především ušlehání žloutků a vyšlehání bílků, bude těsto velmi jemné, kypré a vláčné.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.