Universální těsto

Universální těsto je použitelné na mnoho různých druhů moučníků. Základní těsto je navíc možné poměrně snadno obměňovat. Příprava je velmi jednoduchá, zvládne ji opravdu úplně každý.

 

Kuchařská škola

Universální těsto je vhodné na různé koláče, bublaniny, bábovky, rolády a jiné druhy pečiva. Základní suroviny jsou k dispozici téměř v každé kuchyni, přípravu zvládne i kuchařský začátečník, a ani k samotnému pečení nejsou potřeba žádné velké zkušenosti.

Postup při přípravě universálního těsta

Obrázek

Universální základní těsto

Suroviny

  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů pískového cukru
  • 1 decilitr vody
  • 1 decilitr oleje
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 3 vajíčka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce rumu

Rum použít nemusíme.

Zpracování těsta

Vajíčka rozklepneme, žloutky oddělíme od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.

Do mísy dáme žloutky, pískový i vanilkový cukr a olej, vše vidličkou krátce našleháme. Pak přidáme vlažnou vodu, citronovou šťávu a rum, směs důkladně promícháme a pak do ní  zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta pomalu a lehce zamícháme sníh z bílků.

Změny universálního těsta

  • Bábovky - Do základního těsta se přidá 50 gramů kandovaného nebo sušeného ovoce, 50 gramů nastrouhané čokolády a 50 gramů strouhaných vlašských ořechů. Ovoce, čokoládu nebo ořechy můžeme samozřejmě vynechat, čokoládu je možné nahradit kakaem, ořechy mandlemi apod.
  • Ovocné koláče - Základní těsto se dochutí kakaem a rozetře na vymazaný plech. Vhodným ovocem jsou nakrájené meruňky nebo švestky, doplnit ho můžeme plátky mandlí
  • Bublaniny - Universální těsto se rozprostře na vymazaný plech. V misce smícháme 250 gramů měkkého tvarohu s 1 vejcem, 5 lžičkami másla a 2 lžícemi pískového cukru, směs dáme do zdobicího nebo mikroténového sáčku s ustřiženým růžkem a na povrchu základního těsta utvoříme mřížky. Do mřížek položíme ovoce (meruňky, švestky, třešně, višně…), které do těsta lehce zatlačíme.
  • Rolády - Upečený plát základního těsta ještě teplý stočíme. Po vychladnutí ho rozbalíme, potřeme meruňkovým džemem a ušlehanou smetanou, případně jinou náplní, a opět stočíme do rolády, kterou pocukrujeme nebo ozdobíme polevou.
  • Biskupský chlebíček s kandovaným nebo sušeným ovocem - Suroviny na základní  těsto doplníme 100 gramy nakrájeného sušeného nebo kandovaného ovoce a těsto upečeme ve vymazané formě.
  • Mramorový chlebíček - Základní těsto rozdělíme na tři stejné díly. Do prvního zlehka vmícháme lžíci kakaa a lžičku rozpuštěné instantní kávy, do druhého 2 až 3 lžíce meruňkového džemu a třetí část ponecháme v původní podobě. Na vymazaný a moukou vysypaný plech postupně rozprostřeme všechny tři části a dřevěnou špejlí je opatrně promícháme, aby vzniklo mramorování.

Obrázek

Pečení z universálního těsta

Moučníky z universálního těsta pečeme v troubě, předehřáté na 175°C. Nižší koláče, bublaniny a podobné pečeme přibližně 30 minut, vyšší bábovky asi 45 minut

Obrázek

Rady pro přípravu a pečení universálního těsta

  • Universální těsto vléváme do formy a pečeme ihned po jeho přípravě.
  • Formy musí být vymazané, případně vysypané moukou nebo strouhankou.
  • Upečené moučníky necháme nejprve mírně vychladnout ve formě, teprve pak je vyklopíme na mřížku.

Universální těsto je velmi jednoduché a dá se z něj upéct mnoho chutných moučníků – bábovky, koláče, rolády a jiné. Vždy je nutné dodržet složení a množství surovin, a samozřejmě i postup přípravy těsta.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.