Kynuté těsto na smažení

Kynuté těsto se většinou používá na pečení různých plněných buchet, vánoček nebo bochánků. Z jiného druhu kynutého těsta se smaží koblihy, vdolky, langoše a další druhy pečiva.

Kuchařská škola

Kynuté těsto na smažení se připravuje jednodušeji než klasické kynuté těsto na pečení, a kynutí trvá kratší dobu. Kynuté těsto na smažení není možné použít na žádný jiný způsob tepelné úpravy - například pečení nebo vaření.

Postup při přípravě kynutého těsta na smažení

Obrázek

Základní kynuté těsto na smažení

Suroviny

  • 500 gramů  hladké mouky
  • 2 vejce
  • 60 gramů  droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2,5 decilitru mléka
  • špetka soli

Můžeme přidat i trochu rumu.

Zpracování těsta

Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme k ní sůl, vejce a droždí. Vše zalijeme vlažným mlékem a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně 30 minut vykynout.

Dobře vykynuté těsto je lesklé, hladké a pružné. Pokud do něj uděláme důlek, ihned se vyrovná.  

Smažení kynutého těsta

Z vykynutého těsta připravíme požadované tvary - koblihy, vdolky, pletýnky, bochánky, placky…, které vkládáme do rozpáleného oleje v hlubší pánve a smažíme do zlatova. Připravené pečivo musí při smažení v oleji plavat.

Obrázek

Pokud se na smažení používá fritéza, je ideální teplota 140 až 150°C. Při vyšších teplotách se těsto na povrchu připaluje a uvnitř jsou koblihy nebo vdolky syrové.

Rady pro přípravu a pečení kynutého těsta

Těsto musí opravdu důkladně vykynout.

Při smažení koblih a vdolků z jedné strany je vhodné pánev přikrýt poklicí, aby pára těsto nafoukla. Při otočení smažíme z druhé strany již bez pokličky.

Videorecept na klasické smažené koblihy

Kynuté těsto na smažení připravíme jednodušeji a rychleji, než kynuté těsto, určené na pečení nebo vaření. V žádném případě není tento druh těsta možné tepelně upravovat jinak, než právě smažením!  

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.