Sněhové těsto
Sněhové těsto na bílkové, nebo také tzv. makrónkové cukroví se připravuje velmi jednoduše a rychle. Velká opatrnost je ale potřeba při jeho pečením nebo spíš sušení. Ze sněhového těsta můžeme mít různě tvarované cukroví, nejznámější jsou asi pusinky nebo laskonky.
Kuchařská škola
Sněhové těsto se samozřejmě nejvíce využívá na vánoční cukroví, ale laskonky nebo bezé dort si můžeme upéct i jindy. Těsto můžeme připravit v několika chuťových variantách. Dobře upečené sněhové cukroví je křehké a sladké.
Nejčastěji pečené cukroví ze sněhového těsta
- Pusinky - menší pečivo ve tvaru kolečka nebo oválu. Může se slepovat krémem nebo šlehačkou a ozdobit čokoládovou polevou.
- Laskonky - větší ovály ze sněhového těsta, spojené jemným krémem.
- Bezé dort - upečené stejně velké kruhy, které se spojují krémem a zdobí šlehačkou
Postup při přípravě sněhového těsta
Základní sněhové těsto
Suroviny
- 150 gramů pískového cukru
- 150 gramů moučkového cukru
- 30 gramů škrobové moučky
- 8 vaječných bílků
K základním surovinám můžeme podle chuti přidat
- 100 gramů nastrouhaných vlašských nebo lískových ořechů
- 50 gramů nastrouhané čokolády
- 1 polévkovou lžíci kakaa
- 2 lžičky rozpuštěné vychladlé instantní kávy
Zpracování těsta
Z bílků ušleháme velmi tuhý sníh, do kterého opatrně vmícháme pískový cukr. Moučkový cukr smícháme se škrobovou moučkou a pak ho přimícháme do sněhu s pískovým cukrem.
Jemně umleté ořechy, nastrouhanou čokoládu, kakao nebo vychladlou instantní kávu přidáme až jako poslední.
Sněhové těsto s mandlemi, ořechy nebo kokosem
Suroviny
- 200 gramů moučkového cukru
- 20 gramů - 1 balíček - vanilkového cukru
- 4 vaječné bílky
- 100 gramů jemně mletých mandlí
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka soli
Mandle můžeme nahradit ořechy nebo strouhaným kokosem.
Zpracování těsta
Bílky ušleháme se špetkou soli a několika kapkami citronové šťávy do hustého sněhu. Pak vmícháme moučkový a vanilkový cukr, přilijeme zbylou citronovou šťávu a šleháme, dokud sníh není lesklý. Na závěr do sněhu opatrně zapracujeme umleté mandle, ořechy nebo nastrouhaný kokos.
Pečení sněhového těsta
Plech vyložíme pečicím papírem a sněhové těsto na něj rozkládáme buď s pomocí lžiček, nebo z cukrářského sáčku. Aby tvary byly pravidelné, můžeme si je předem předkreslit přímo na rozprostřený papír, nebo do mouky, případně cukru, kterým pečicí papír lehce posypeme. Připravené cukroví poprášíme moučkovým cukrem, jemně mletými ořechy nebo mandlemi, kokosem, nastrouhanou čokoládou nebo barevnými cukrářskými perličkami.
Sněhové cukroví na plechu vkládáme ihned do trouby, kterou jsme předehřáli na 120 až 130 °C. Teplota nesmí být vyšší, protože v ní cukroví popraská a ztratí tvar. Po krátkém zapečení teplotu snížíme na 80 °C a cukroví pomalu pečeme - sušíme - 30 minut až 2 hodiny podle jeho velikosti. Teplo by mělo být shora. Dvířka trouby je potřeba nechat mírně pootevřená, aby mohla unikat pára.
Cukroví ze základního těsta, které není barvené přísadami jako je čokoláda nebo kakao, musí po upečení zůstat sněhově bílé, je křehké a uvnitř mírně vláčné.
Rady pro přípravu a pečení sněhového těsta
Bílky se nejlépe šlehají, když mají pokojovou teplotu. Před šleháním do nich můžeme přimíchat špetku soli nebo na každý bílek půl kávové lžičky studené vody.
Správně ušlehaný sníh je tuhý a tvoří pevné špičky. Ušlehaný sníh musíme ihned zpracovat na cukroví, protože velmi rychle zřídne.
Nejlepší sněhová těsta jsou v základním sněhu tvořená třetinou pískového cukru a dvěma třetinami cukru moučkového, který do sněhu jen lehce vmícháme.
Plechy s pečivem ze sněhového těsta vkládáme ihned po jejich připravení do předehřáté trouby.
Dvířka trouby musí být při pečení - sušení - mírně pootevřená - to snadno zajistíme vložením vařečky.
Upečené a vychladlé cukroví ze sněhového těsta skladujeme v suchu a nepokládáme ho do vrstev na sebe, protože snadno zvlhne.
Sněhové těsto připravujeme i z bílků, které nám zbyly z jiného vaření nebo pečení.
Sněhové těsto je chutné. Těsto se připravuje rychle a jednoduše, problém bývá s jeho upečením - sušením, které trvá poměrně dlouho. Vyšší než doporučované teploty čas neušetří, cukroví ztratí tvar a nebude chutné.